Луганска Република наложила агенцијама УН да напусте њену територију

25-09-2015 10:48:44 | | ТАНЈУГ, Правда/ vostok.rs |


Подсекретар Уједињених нација за хуманитарна питања Стивен Обрајан изразио је данас „дубоку забинутост“ поводом тога што су „де факто“ власти Луганске области наложиле агенцијама УН да напусте то подручје на истоку Украјине.

У саопштењу Обрајана се наводи да је агенцијама УН речено да окончају своје деловање и напусте Луганску област до суботе, пренео је АП.

Он је навео и да је неколицини невладиних организација наложено да напусте Луганску област, при чему се у саопштењу не наводи о којим организацијама је реч.

Власти у ЛНР и ДНР су више пута тврдиле да службеници УН достављају Украјинцима, преко Западних земаља, информације о кретању војске Новорусије.

Обрајан је додао да је у опасности и рад УН у Доњецкој области, као и да је „одлука де факто власти у Доњецкој области о будућем раду УН на том подручју на чекању, а све активности агенција УН су суспендоване“.

Званичник УН за хуманитарна питања је, такође, истакао да то што власти на подручјума источне Украјине која под контролом држе снаге Новорусије, не допуштају хуманитарни приступ представља „очигледно кршење међународног хуманитарног права“.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут