Налазите се на страници > Почетна > Политика > Си Ђинпинг код Обаме

Си Ђинпинг код Обаме

26-09-2015 11:15:03 | | / vostok.rs |


Председник Кине Си Ђинпинг дошао је у Вашингтон на сусрет с председником Сједињених Америчких Држава Бараком Обамом. Разговори двојице лидера тицаће се сложених питања, о којима две земље имају мноштво несугласица.

Реч је о оптужбама на рачун Кине за сајбершпијунажу коју Пекинг негира, територијалним споровима у Јужном кинеском мору и економској политици Кине. Поред тога, Америку узнемирава блиска сарадња Кине и Русије.

Бела кућа прострла је црвени тепих у част председника Кине. Ипак, односи двеју земаља у последње време су веома погоршани. Председник Барак Обама запретио је да ће Кини увести санкције, оптужујући је за сајбер нападе и крађу података, што Пекинг негира.

„Нисмо само узнемирени. Ако питање не буде решено, то би могло прилично негативно да утиче на односе двеју земаља“, рекао је, поред осталог, амерички председник.

У случају да неко помисли да сумња у хакерске способности САД, Обама је упозорио: „Без обзира на то што нас Руси и Кинези достижу, ми смо и даље испред њих. Ако одлучимо да пређемо у напад, проблеми ће се појавити у читавом низу земаља“.

САД у Азијско-тихоокеански регион упућују најсавременије бомбардере, а планирају да повећају и број вежби у тој области. Циљ је да се пружи отпор територијалним претензијама Пекинга у Јужном кинеском мору, а кинеске власти су овим поводом крајње узнемирене.

„Велика земља с великим војним потенцијалом не треба да боде очи малим суседним земљама само због тога што је јача“, рекао је Обама, мислећи на Кину.

Када је реч о недавном слому на тржишту, Вашингтон за то оптужује Пекинг и његову одлуку да девалвира јуан. Кина одговорност пребацује на америчке федералне резерве.

„То што су Пекинг и Москва постали тако блиски јесте најозбиљнији неуспех америчких власти. Притом би односи САД с обе ове земље могли да буду много бољи. Кина и Русија реагују на америчку политику која је заснована на идеологији САД и уопште не прати наше националне интересе. Таква политика без икакве потребе усмерава обе земље против нас“, сматра бивши амерички дипломата Џејмс Џатрас.

Ове године кинески и руски лидер су се неколико пута сусрели током великих манифестација. Председник Обама био је позван да им се придружи како у Москви, тако и у Пекингу, али је он одбио позив. Иако је Кина један од највећих трговинских партнера САД, скривена напетост међу двема земљама и даље постоји.