Налазите се на страници > Почетна > Друштво > Интервју > Буђење Црне Горе

Буђење Црне Горе

26-09-2015 01:13:47 | | / vostok.rs |


Протести су почетак процеса демократског буђења Црне Горе, ослобађање од страха и борба за фундаменталне тековине, односно фер и слободне изборе за које Црна Гора 27. септембра после 27 година владавине тоталитарног режима, мора да се избори.

Ово у разговору за „Новости“ каже Небојша Медојевић, један од челника Демократског фронта, уочи антивладиних протеста који почињу сутра у 18 часова испред зграде државног парламента у Подгорици. Протести треба да доведу до пада Владе Мила Ђукановића, формирања прелазне владе и нових, првих демократских избора.

• Не верујете у изборе које организује садашња власт?

- Политички систем у Црној Гори је годинама у озбиљној кризи легитимитета и поверења. После афере „Снимак“, доказа које је прикупила опозиција, слободних медија и НВО, свима у држави је постало кристално јасно да ДПС има развијен и сложен механизам изборних крађа у којима су злоупотребљени сви државни органи, ресурси и службе па опозиција на таквим „изборима“ нема ни теоретских шанси да обезбеди поштовање слободно изражене воље грађана.

• Да ли је било реакција из Брисела?

- Европска комисија је у свом годишњем извештају за 2013. констатовала изборне крађе и позвала на политички и правосудни епилог афере „Снимак“. После великог притиска осуђено је неколико локалних функционера, док ниједан од организатора и креатора изборне крађе није претрпео ни политичке ни кривичне санкције. Мило Ђукановић је јасно ставио до знања свима да он не одустаје од механизма изборних крађа и бацио рукавицу у лице и опозицији, али и међународној заједници.

• Ту је чаша жучи прекипела?

- Да, и коначно су се стекли услови за одржавање протеста. Позвали смо и остатак опозиције, иако до сада нису показали политичку храброст да се придруже, тако да је ДФ преузео комплетну одговорност за организовање протеста.

• Који су разлози за формирање прелазне владе?

- Дубока политичка криза у земљи, сукоби у владајућој коалицији, хапшења челника ДПС због систематске корупције, неповерење опозиције у изборни систем, обрачуни криминално-безбедносних кланова у ДПС. Прелазна влада биће састављена од свих парламентарних странака и врло брзо би спровела реформе изборног система, организовала фер изборе.

• Да ли вас је остатак опозиције изневерио?

- Комплетна опозција је још прошле године прихватила политику ДФ да су избори у Црној Гори покрадени и да је неопходно формирати прелазну владу. Остатак опозиције и даље верује да ће се то десити само од себе, да ће режим сам одустати од уходаних механизама изборних крађа. ДФ не верује у чуда у политици и добро процењује да Ђукановић ради само оно што мора и да попушта само када је изложен демократском притиску, било споља или изнутра. Процена ДФ се показала исправном и зато организујемо протесте да би се изборили између осталог и за остатак опозиције која нема храбрости да нам се придружи. Дубока политичка криза, бунт грађана и опозиције не може остати без ефекта и оптимиста сам да ће нас одлучност и упорност, као и праведни и легитимни захтеви довести до политичких промена.

„Протести ће трајати све док се режим не примора да отвори политички дијалог за излазак из кризе и док се не постигне минимални одрживи компромис о одржавању првих фер и слободних избора. Ако буду имали слуха све може брзо да се заврши. У супротном потрајаће. Ми смо се наоружали вером и стрпљењем.“

ДФ је предузео све уобичајене мере да протести протекну у миру. „Имамо довољан број редара, док ће читав ток протеста бити сниман са више камера. Наш интерес је да протести прођу у доброј атмосфери како бисмо послали снажну поруку грађанима, режиму и међународној заједници да је дошло време за промене. Једино режим има интерес да се направе инциденти. За те циљеве имају и ресурсе, одлично су повезани са мафијом. Ми смо спремни да спречимо инциденте“.



КАТЕГОРИЈЕ