Археолози пронашли остатке Мона Лизе

27-09-2015 09:52:36 | | / vostok.rs |


Италијански археолози објавили су у среду да су пронашли скелет за који сматрају да врло лако може бити Мона Лиза.

Истраживачи тврде да је Лиза Герардини, из Фиренце, била модел Леонарда да Винчија за његов чувени портрет, вероватно најпознатију слику на свету — Мона Лизу.

Након што су провели године ексхумирајући костуре у граду, водећи археолози наишли су на комад бутне кости за који поуздано тврде да може да припада Герардини. Али, нажалост, кост је сувише оштећена за ДНК тестирање.

Верује се да је Герардинин муж наручио Да Винчију да наслика портрет његове жене 1503. године — онај портрет који се сада налази у музеју Лувр у Паризу. Лиза је умрла и верује се да је сахрањена у Фиренци 1542.

Археолози су 2011. године почели да ископавају костуре у овом граду како би евентуално лоцирали Герардинине посмртне остатке. Анализа је показала да је један од 12 ексхумираних скелета живео у периоду Лизе Герардини. Од тог скелета су, нажалост, остали само фрагменти бутне кости, потколеница и скочни зглоб.

Историчар Силвано Винћети, који је водио истраживање, рекао је да је то „прикупљање елемената, од антрополошких испитивања до историјских докумената, које нам омогућава да закључимо да остаци вероватно припадају Лизи Герардини“.

Међутим, из костију је било немогуће урадити ДНК анализу због екстремне влажности која се увукла у скелет, и довела до пропадања костију стотинама година.

Истраживачи без лобање нису могли да реконструишу лице како би га упоредили са ренесансним ремек-делом које је Да Винчи насликао у 16. веку.