Путин: За разлику од Русије, други у Сирији подржавају терористе које „продају” за опозицију

27-09-2015 05:35:57 | | / vostok.rs |


Тероризам угрожава веома много држава, од њега страдају стотине хиљада, чак милиони људи и државе треба да се уједине у борби против тог зла – рекао је Владимир Путин у интервјуу америчком новинару Чарлију Роузу.

Руски лидер је овај интервју дао уочи свог поласка у Њујорк, на заседање Генералне скупштине УН на којем ће говорити.

Интервју ће емитовати телеканали CBS и PBS и Bloomberg TV, а њихови гледаоци имаће прилику да чују и Путинову тврдњу да се сва руска војна помоћ Сирији своди на испоруке оружја, обуку оних који ће њиме руковати и хуманитарну помоћ.

„Желим да одмах буде јасно: Русија војно-техничку помоћ пружа легитимној влади Сирије, на њену молбу и држећи се међународног права. Та помоћ се указује по потпуно легалним уговорима” – нагласио је Путин.

Истовремено је указао да се на Западу тврди да се сиријско руководство бори против опозиције, а заправо води борбу против терористичких организација. Овоме је додао:

„У Сирији постоји само једна легитимна армија. То је армија председника Сирије Асада. Његова армија се бори против терористичких органзација иако неки наши страни партнери тврде да се бори против опозиције”.

Путин је у овом контексту указао и на америчку бруку са наоружвањем „сиријске опозиције”:

„На слушањима у Сенату САД су представници Пентагона претходних дана открили да им је прво циљ био да припреме 5-6 хиљада „бораца опозиције”, а потом – 12.000. На крају је обучено само 60, а да су остала да се боре само четворица или петорица јер су сви остали – заједно са америчким наоружањем - прешли на страну Исламске државе”.

Нагласио је да је ово пример пружања војне подршке нелегитимним структурама који је недозвољен Повељом УН и супротан принципима међународног права.

Путин је открио да је лично обавестио прве личности Турске, Јорана и Саудијске Арабије да је формирана „структура за координацију борбе против Исламске државе”. Додао је да су о томе – преко Џона Керија –обавештене и САД.

„Биће ми драго – подвукао је руски лидер - да дођемо до заједничке платформе за борбу против терориста”.