Захарова: Напади Француске на ИД у Сирији противправни

28-09-2015 10:33:06 | | / vostok.rs |


Ваздушни напади које Војска Француске изводи на позиције радикалне организације Исламска држава у Сирији без одобрења Савета безбедности УН и сагласности сиријске законите владе противрече међународном праву, изјавила је портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.

Претходно је Париз изјавио да су ваздушни напади на позиције бораца Исламске државе у Сирији били неопходни јер је реч о самоодбрани.

„Волели бисмо да сазнамо више детаља о концепцији самоодбране у виду ваздушних напада на државу која никога не напада, и то без њене сагласности, као и колико је она у складу с међународним правом. Какви преваранти: референдум на Криму је анексија, а ваздушни напади без одобрења Савета безбедности и сагласности владе — то је самоодбрана“, написала је представница руског Министарства иностраних послова на својој фејсбук страници.

„По ком основу делујете на територији суверене државе заобилазећи законску владу, која не подржава него се самопожртвовано бори против исте те Исламске државе“, написала је Захарова.

По њеном мишљењу, „то није никакво међународно право, то је његово уништавање наочиглед потресене међународне јавности“.