Oдговор Ердогану: КОСОВО ЈЕ СРБИЈА И СРБИЈА ЈЕ КОСОВО

26-10-2013 01:33:28 | | Горан Киковић, предсједник Удружења ратних добровољаца 1912- |

Поштовани читаоци
''Турска је Косово и Косово је Турска'' ове ријечи је изговорио премијер Турске Реџеп Тајип Ердоган у Призрену. Затим је наставио ''Косово је моја друга земља'', Ердоган је говорећи на скупу у Призрену заједно са премијером Албаније Еди Рамом и такозваним премијером Косова, злочинцем Хашимом Тачијем,рекао ''да културе Турске и Косова могу бити другачије, али да њихови грађани припадају истој земљи.'' ''Драга браћо и пријатељи, имамо заједничку историју културе и цивилизације. Немојте заборавити, Турска је Косово и Косово је Турска, ми смо толико блиски тако да је и аутор турске химне Мехмет Акиф Ерсој са Косова, из Пећи... '' рекао је Ердоган. Ратни злочинац Тачи је захвалио турском премијеру на изузетно блиској и свестраној сарадњи и поручио да ће односи Приштине са Турском увјек бити одлични. Зато је много важно да се повратимо нашим исконским вриједностима које смо погазили у периоду од 1945.године до данас јер ће једнога дана Реџеп Тајип Ердоган рећи: '' Црна Гора је Турска, Турска је Црна Гора '', а по Новом Пазару већ годинама навијају '' Ово је Турска'', што значи да великотурски и великоалбански пројекти увелико кличу да се поврати окупација ових простора која је постојала до 1912.године.
Овај простор Лимске долине и Васојевића је био увијек до турске окупације Бихора и Будимље 1455.године дио Србије, односно у свим документима се третирао као Стара Србија. У најужем смислу, Стара Србија узимала се као земља етничког језгра и центра српске средњовјековне државе немањићког периода, тј. предјела: Стара Рашка, Косово, Метохија, слив Биначке Мораве и сјеверно Повардарје са Скопљем. У 19. вијеку то би била територија која се налазила под турском влашћу омеђена на сјеверу и западу границама слободних србских држава Србије и Црне Горе, а на југу и југоистоку границама српске Пећке архиепископије (прије 1346. године), односно међама турског Скопског санџака (касније Косовског вилајета са сједиштем у Приштини, односно у Скопљу). Срби имају дугу историју на територији данашње БЈР Македоније. Дио Старе Србије и античке Македоније (који чине данашњу БЈР Македонију) је био дио средњевјековног Србског царства. Изузетан примјер изванредне средњовјековне српске архитектуре, црква светог Ђорђа (задужбина краља Милутина), се налази у општини Старо Нагоричане.
Послије пада већег дијела Балкана под Турску (османску) власт сви православни хришћани на полуострву нашли су се у оквиру једне државе. Како су хришћани били у подређеном положају и без начина очувања многих традиција из ранијих вјекова, у многим крајевима губи се или слаби сјећање на средњи вијек и средњовјековну српску државу. Беране је дакле све до првог балканског рата било у саставу Старе Србије односно касније Турске и тек је од 16. октобра 1912. постало саставни дио Црне Горе.

Тако да се увијек са потпуним историјским утемељењем може рећи: ''Косово је Србија, Србија је Косово''