Меркелова врши притисак на Беч

30-09-2015 08:07:17 | | / vostok.rs |


Немачка канцеларка Ангела Меркел врши притисак на Аустрију у вези са избеглицама, тврди бечки дневник „Пресе“, наводећи да немачке власти већ дуже прете да неће пропустити возове са избеглицама из Аустрије.

Према бечком листу, Меркелова је о томе разговарала телефоном са аустријским канцеларом Вернером Фајманом.

Кабинет канцелара Фајмана пренео је да тренутно обустављање ванредних возова није на дневном реду.

Међутим, „Пресе“ истиче да је очигледно само питање времена када ће Немачка зауставити возове, односно смањити фреквентност.

У складу са договором између те две земље, границу тренутно прелази четири или пет ванредних возова.

Тај договор је важио до краја прошле недеље и продужен је још неколико дана, потврђено је листу у Министарству унутрашњих послова Немачке. Одлука о продужењу, како истиче дневник, добијена је захваљујући уступцима Фајмана.

Он је немачкој колегиници обећао да Аустрија више неће избеглице довозити до границе додатним аутобусима.

Меркелова и Фајман су се договорили да се талас избеглица може најбоље контролисати када се оне превозе возовима.

Немачка Влада покушава да заустави талас избеглица из Аустрије и поручује да су капацитети попуњени.

Уколико би Немачка потпуно обуставила пријем избеглица, то би изазвало велике проблеме у Аустрији, јер би избеглице остале у тој земљи, због чега су власти покрајине Салцбург већ упозориле на опасност од хуманитарне катастрофе.

Ако Немачка затвори границе, онда ће на то бити присиљена и Аустрија, указује лист. Међутим, аустријска Влада тренутно разматра други сценарио, а то је успостављање великих прихватних центара у близини Немачке.

Од увођења граничних контрола у Немачкој и привремене обуставе железничког саобраћаја 14. септембра, у Аустрији је удвостручен број поднетих захтева за добијање азила на око 500 дневно.