Кери: Договорeни основни принципи за Сирију

30-09-2015 09:02:05 | | / vostok.rs |


Сједињене Америчке Државе и Русија договориле су се о „неким основним принципима“ за Сирију, изјавио је амерички државни секретар Џон Кери који је најавио да ће се поново састати са својим руским колегом Сергејом Лавровом.

„Постигнут је договор да Сирија треба да буде уједињена и јединствена земља, да треба да буде секуларна, да Исламска држава мора да се сузбије и да је потребна уређена транзиција“, рекао је Кери за телевизијску станицу Ем-Ес-Ен-Би-Си.

Он је додао да и даље постоје разлике о томе шта би требало да буде исход такве транзиције, преноси Ројтерс.

Према Керијевим речима, Обама и Путин настоје да постигну помак у проналажењу решења за Сирију која је суочена са четворогодишњим грађанским ратом и успоном Исламске државе.

Састанак Обаме и Путина на маргинама Генералне скупштине УН у Њујорку, Кери је оценио као „истински конструктиван, са веома искреним разговором“.

„Сви схватају да је Сирија угрожена и свет интензивно трага за неком врстом решења“, додао је Кери.

„Покушавамо да пронађемо начин да стигнемо до тачке где можемо да уредимо транзицију и постигнемо договор о решењу“, навео је амерички државни секретар.

На питање да ли постоји могућност да се искористи утицај Русије и Ирана у Сирији да се Асад спречи да користи барелске бомбе против Сиријаца, Кери је одговорио: „Апсолутно“.