Си-Ен-Ен: Путин у центру пажње, Обама у дефанзиви

30-09-2015 10:01:49 | | / vostok.rs |


Наступ руског председника Владимира Путина у Генералној скупштини УН у Њујорку био је у центру пажње светске јавности, док је амерички председник Барак Обама остао у дефанзиви.

Такав закључак извела је америчка телевизијска станица Си-Ен-Ен, анализирајући говоре Путина и Обаме, али и других лидера, као што су председници Кине Си Ђинпинг, Ирана Хасан Рохани, Кубе Раул Кастро и Египта Абдел Фатах ел Сиси.

Путин није једини који је оспорио вишедеценијски поредак заснован на глобалном лидерству САД и позвао на мултиполарну расподелу моћи кроз институцију Уједињених нација.

Обама је понудио оправдање за своју политику наглашавјући употребу дипломатије испред употребе силе, али је изгледало да је у дефанзиви због домаћих критичара који тврде да његова политика охрабрује америчке противнике.

Обамин „најватренији изазивач“ био је јуче Путин, који је укратко поручио да су се интервенције Сједињених Америчких Држава и њена једностраност на Блиском истоку окренуле против ње и да је дошло време да Вашингтон покуша нешто друго.