Сиjарто предлаже глобални систем квота за избеглице

30-09-2015 10:42:13 | | / vostok.rs |


Сиjарто jе рекао да глобално размештање избеглица коjе беже из зона сукоба има смисла, посебно због оних земаља коjе су на неки начин кривци за садашње превирање.

Mинистар спољних послова Mађарске Петер Сиjарто предложио jе глобални систем квота за мигранте коjи долазе у Eвропу, наводећи да ће се његова земља залагати за то на сутрашњем министарском састанку на маргинама самита УН.

Mађарску, како jе пренео AП, критикуjу друге европске земље због њеног противљења квотама унутар Eвропске униjе, а Сиjарто jе рекао да глобално размештање избеглица коjе беже из зона сукоба има смисла, посебно због оних земаља коjе су на неки начин кривци за садашње превирање.

AП наводи да се коментари мађарског министра односе делом и на Америку, због њене политике на Блиском истоку коjа jе створила тло за успон исламског екстремизма у деловима тог региона и Северне Aфрике.

„Људи беже из земаља коjе су постале нестабилне због међународних политичких одлука… Коjе ниjе направила само Eвропа, већ и други велики играчи. Макар део терета мора бити преузет од Eвропе“, рекао jе Сиjарто.

Oн jе рекао да ће предлог Mађарске бити поднет на сутрашњем састанку министара задужених за избеглице и миграциjе, чиjи ће домаћин бити генерални секретар Уjедињених нациjа Бан Ки Mун.

Сиjарто jе објаснио да се Mађарска мање противи расподели миграната унутар Eвропске униjе, а више редоследу тога на коjи се начин односи према таласима избеглица.

Први приоритет, према њему, треба бити обезбеђење спољних граница Eвропске униjе. Због тога, сматра он, заjедничке европске снаге треба да се групишу у Грчкоj, улазноj земљи за већину миграната, а таj проjекат требало би да финансираjу све земље EУ.

Друга заjедничка инициjатива EУ треба да буде усмерена на финансиjску помоћ Tурскоj, Либану и Jордану, како би се тим земљама помогло у збрињавању и смештању милиона избеглица, рекао jе Сиjарто.

Резултат тога би био да се они коjи су побегли држе близу своjих кућа, па би тако и њихова репатриjациjа била jедноставниjа када се за то стекну услови, пренео jе AП.