Саудијска Арабија прети Асаду „војном опцијом“

30-09-2015 05:17:44 | | / vostok.rs |


Саудијска Арабија не искључује могућност смене на челу власти у Сирији војним путем, уколико председник те земље Башар ел Асад одбија да се добровољно повуче.

Асад има само две варијанте — да оде добровољно или да чека војну операцију за његово свргавање, рекао је министар спољних послова Саудијске Арабије Адел ел Џубеир новинарима у Њујорку.

Саудијски министар није прецизирао на који начин сам Ријад намерава да учествује у таквој операцији и није навео никакве детаље, рекавши само да би таква варијанта смене власти у Сирији била дуготрајнија и деструктивнија.

Ел Џубеир је нагласио да не види политичку будућност за Асада и одбацио позиве Русије да се заједно са актуелним сиријским властима формира широка коалиција ради борбе против Исламске државе.

„Асад нема будућност у Сирији, уз дужно поштовање према Русима и другима“, рекао је Џубеир.

Раније данас амерички државни секретар Џон Кери рекао је за Си-Ен-Ен да су САД промениле позицију о Асаду и да више не инсистирају на његовом хитном одласку, већ су сагласне са његовим „диригованим“ одласком у „разумном временском периоду“, али да мора да оде јер док је на власти „мир је једноставно недостижан“.

Шеф саудијске дипломатије рекао је да би Русија, ако је озбиљна у намери да се бори против екстремиста ИД, „могла да се прикључи постојећој међународној коалицији“.

Према речима Џубеира, „Слободна сиријска војска“ и умерене опозиционе снаге боре се против Асада, добијају подршку одређених земаља и подршка ће бити „интензивирана“.

Представник званичног Ријада одбацио је раширено уверење да се доминантно сунитска Саудијска Арабија интензивно бори против шиитског Ирана за статус доминантне силе на Блиском истоку.

„Ми се не мешамо у питања других држава. Иранци се мешају“, рекао је Џубеир.