Ирак поздравља борбу Русије против ИД у Сирији

01-10-2015 09:20:29 | | / vostok.rs |


Учешће Русије у борби против тероризма на сиријској територији позитивно ће утицати на супротстављање тероризму у Ираку, изјавио је званични представник Министарства одбране Ирака Насир Нури Мухамед.

„Испоставило се да су Ирак и Сирија једина зона у којој се наносе ваздушни удари Исламској држави. И, наравно, оно што се дешава у Сирији утиче на Ирак. Сматрамо да ће учешће Русије у борби против тероризма позитивно утицати на ирачко питање. Не можемо да пратимо Исламску државу на оним локацијама које се налазе на граници са Сиријом, а ако Русија буде учествовала у ваздушним нападима, то ће свакако позитивно утицати на борбу против терориста на ирачкој територији“, рекао је он.

Одговарајући на питање о могућности да се Влада Ирака обрати Русији с молбом за војну помоћ у борби против Исламске државе, Нури Мухамед је објаснио да се досадашња сарадња двеју земаља своди на размену информација. Питање напада на Исламску државу на територији Ирака преузела је на себе међународна коалиција. „Ако будемо разматрали то питање, оно ће се решавати на високом нивоу Владе земље“, рекао је он.

Представник Министарства одбране Ирака такође је нагласио да његова земља придаје огроман значај куповини руског наоружања. „Постоји веома много споразума с Русијом у вези с тим питањем, а сада је код нас руска делегација која са Владом разматра суштину тих споразума“, рекао је Мухамед.

Читајте више наРуски ваздушни напади у Сирији - из минута у минут