Налазите се на страници > Почетна > Магазин > Култура > ВЕЧИТА КАРМЕН

ВЕЧИТА КАРМЕН

28-10-2013 09:33:32 | | / mojenovosti.com |

Пре 175 година, 25.октобра 1875.г. ,рођен је француски композитор Жорж Бизе, (George Bizet, 1838-1875 ) који је заувек обезбедио себи место у историји музике захваљујући својој знаменитој опери „Кармен“.

Лик слободоумне лепотице-Циганке је толико прионуо гледаоцима за душу, да се временом „настанио „у многим уметничким областима и не само у њима: по њој је назаван чак и један астероид откривен 1905.

Музика и позориште

Бесмртна опера Жоржа Бизеа још увек је једна од најпопуларнијих сценских музичкх дела на свету.Тако је само у Русији „Кармен“ са великим успехом приказивана у Маринском и Бољшем театру, у Театру опере „Станиславски „,у Позоришту опере и балета „Киров“.

Такође је извођен балет у једном чину„Кармен- свита“ на музику Бизеа, а у оркестрацији Родиона Шчедрина и то у многобројним итерепретацијама на тему романа Проспера Меримеа.

Кармен као сликарски модел

Ликовне уметнике је интересовала не само страсна и порочна Кармен : они су често сликали певачице које су певале њену партију. Тако је Едвард Мане овековечио примадону Емилију Амбер, док је Врубел урадио „Портрет Т.С. Љубатович у улози Кармен.“

Лик Кармен су са задовољством обрађивали и други уметници-глумци, сликари, режисери, композитори.

Кармен у књижевности

Управо у књижевности је рођен лик Кармен-Карменситом су звали непокорну Циганку која је одбила да се потчини вољеном човеку и због тога платила животом.Сиже је измислио Проспер Мериме (Prosper Merimee, 1803-187), а неки сматрају да је за стварање тог лика био инспирисан Пушкиновим „Циганима“.

О славној Циганки су писали Николај Гумиљов и Марина Цветајева.

Александр Блок је Циганки Кармен посветио циклус од 10 песама. Ево фрагмента из једне песме.

Снежно пролеће навире/Ја престадох у књигу да гледам/...О, страшног ли часа, када она /Гледајући Цунигу у длан/ У очи Хозеа свој поглед устреми !/Осмехом се очи засветлеше./ Заблиста зуба бисерни ред /И ја забоарвих све дане,и ноће све/ У срце се сва крв изли / И испра сећање на домовину/ ...А глас је певао: Само живот твој / Цена је љубави моје.