НАТО и блејање оваца - ``сигурна будућност``

01-10-2015 10:59:49 | | / vostok.rs |


Када год чујем име агенције за истраживање јавног мњења „Ипсос стратеџик маркетинг”, из страхопоштовања се најежим. Јер, ја оно „стратеџик” и због војног призвука никада не банализујем. Утолико више сам у дилеми ко то фолира, или фалсификује расположење јавности у Црној Гори око уласка те земље у НАТО? Наиме, подгоричка „Побједа” објавила је истраживање агенције „Ипсос стратеџик маркетинг”, по којем би, ако би сада био одржан референдум о чланству у НАТО-у, уз излазност од 70 одсто грађана, њих 52 одсто било за улазак земље у НАТО, а њих 46 одсто против. Испада да би само два одсто грађана Црне Горе било у недоумици, што сведочи по „Побједи”, или по „Ипсосу”, о невероватно великом проценту одлучности грађана.

Дуго нисам имао прилике да видим да неко испитивање јавности забележи тако мали број неодлучних испитаника, испада да су у Црној Гори сви одлучни. Само је два одсто оних који немају став. Па тога у Црној Гори није било ни после 1945. Односно, тада су сви имали јединствен став. А сада су они без става једноставно избрисани. Момци, не ради се то тако...

Друго откриће „Ипсоса”, барем по „Побједи”, јесте да је подршка уласку Црне Горе у НАТО у односу на јун ове године порасла за пет одсто, а у односу на фебруар 2015. за десет одсто. Ја сам напросто задивљен. Знајући како је ишао процес учлањења неких држава у НАТО, слободан сам да устврдим да такав нагли раст подршке уласку у алијансу за тако кратко време није имала ниједна држава кандидат. Ово што је забележио и измерио „Ипсос”, а објавила „Побједа” светски је феномен. А ако се овај тренд настави и у следећим месецима „Ипсос” ће моћи да забележи да је за улазак у НАТО и 125 одсто грађана Црне Горе. Нека искуства светских маркетиншких агенција говоре да никада тако добро не расте као што добро пада.

Подршка, наравно. Односно, треба само приупитати некадашњег председника Србије господина Бориса Тадића, њему је „Ипсос” у неком моменту уочи избора 2012. предвидео победу над Томом Николићем са око 20 одсто разлике. А после избора, ником ништа. Платили сте, тражили сте...

У НАТО кампањи под скупним насловом „Сигурна будућност” у Црној Гори су укључене и многе јавне личности, глумци, новинари и спортисти, сви они учествују у бројним ТВ спотовима у прилог НАТО учлањењу. Свега ту има, ипак мислим да недостаје још само баба Миљана са Дурмитора да и она подржи улазак у НАТО. У једном споту сјајни глумац Мима Караџић заговара улазак у НАТО речима: „Да би се одмарао као човјек, мораш да радиш као три човјека”. На темељу те поруке уопште нисам сигуран је ли Мима против НАТО-а, или за НАТО. Да није он убачени руски агент, само то власт у Подгорици и поред гледања спота још није схватила. Или спот у којем одјекује блејање оваца и њакање магараца. Сигурна будућност?

Мирослав Лазански