Тајне руске авијације у Сирији

01-10-2015 12:12:29 | | / vostok.rs |


У ваздушној бази у Латакији, према различитим проценама, налази се око 30 руских авиона и 15 хеликоптера. Први ваздушни напади Оружаних снага Русије изведени су по предграђима Хомса, где се већ неколико година сиријска војска бори са различитим терористичким групама.

Војни експерт и главни уредник листа „Арсенал oтаџбине“ Виктор Мураховски сматра да ће авијација, пре свега, гађати комуникациону инфраструктуру милитаната.

„Наравно, главни циљеви су прекид комуникација и снабдевања терориста. Наоружање и храну они добијају, не из пустиње, већ из суседних држава. Јасно је да се без хране, муниције и горива не може дуго ратовати“, убеђен је експерт.

По мишљењу експерта, главни удари авијације ће бити изведени у провинцији Идлиб, где се под контролом ИД налазе Палмира и локални аеродром.

„Вероватно је да ће главни задатак бити потпуно чишћење града од милитаната“, сматра Мураховски.

Наравно, град треба да ослободи сиријска војска, док руска авијација треба да буде „метла“ која чисти милитанте са њихових позиција. Тако се решавају два задатка. Ослобађа се светски историјски споменик, што ће на Западу вероватно бити благонаклоно прихваћено, а под контролу владиних снага се враћа аеродром који се касније може користити за потребе Ратног ваздухопловства Сирије.

По мишљењу Мураховског, руска војна операција у Сирији ће максимално трајати неколико месеци. Русија ће се ограничити на коришћење групе авиона која се већ налази у Сирији и неће слати додатне снаге

О копненој операцији руских Оружаних снага не може бити речи, сматра експерт. Јединице ће бити употребљене за заштиту ваздушне базе у Латакији и базе Ратног ваздухопловства у Тартусу.

Техничку подршку авијацији ће пружити батаљон за аеродромско-техничку подршку који је пребачен у Сирију. За заштиту аеродрома задужена је батаљонска тактичка група, ојачана тенковима и артиљеријом.

Мураховски је навео типове авиона који се сада налазе у ваздушној бази. У Латакији највише има Су–25СМ за непосредну подршку из ваздуха.

„Авион је добро оклопљен. Како је показало искуство из рата 2008. године он је веома жилав. Он лети на малим висинама и утврђује мете напада“, истиче Мураховски.

На бази су примећени и фронтални бомбардери Су-24М. Овај авион је веома брз и стабилан приликом летова на малим висинама и може да поднесе велики терет борбе.

У Латакију су пребачени и најновији вишефункционални ловци–бомбардери Су-34.

Ако се говори о тешким ловцима Су-30СМ, који су такође примећени у Латакији, они су, према речима Мураховског, пре свега потребни за ваздушно обезбеђење авио–базе. Међутим, ти авиони такође могу да „раде на земљи“ уз коришћење високопрецизне муниције.

Борбени и транспортно–десантни хеликоптери су предвиђени, пре свега, за заштиту авио–базе, као и за спасилачке операције у случају да буде била потребна евакуација пилота.

Говорећи о примени авијације у Сирији Мураховски је приметио да је један од најкомплекснијих задатака авиона бомбардовање у урбаним срединама.

„Такви задаци траже јасно успостављање сарадње и највећи ниво координације руководиоца авијационих јединица“, закључује Мураховски.