Лавров: САД не желе сарадњу око ракетних штитова

02-10-2015 09:03:25 | | / vostok.rs |


Сједињене Америчке Државе не показују спремност у постизању заједничких интереса са Русијом у вези са плановима о постављању америчких ракетних штитова, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров у интервјуу за венецуеланску државну телевизију.

Према његовим речима, постоје ситуације када се две силе слажу око најтежих глобалних проблема, као и иранског питања које се сматрало готово нерешивим, али и ситуације када нема договора.

"С времена на време наши партнери нису спремни за разговоре, без којих је немогуће да се постигне консензус, као када су у питању планови САД о постављању ракетних штитова", истакао је он.

Руски дипломата је истакао да је од 2007. године руски председник Владимир Путин о томе више пута разговарао са тадашњим председником САД Џорџом Бушом и да му је предлагао различите опције заједничког деловања на стварању система противракетне одбране.

„Речено нам је да су спремни за заједнички рад", рекао је Лавров и додао да се на крају све завршило тако што су Американци имали сопствени план.

„А онда су нам рекли да не треба да бринемо због плана и предложили су сарадњу базирану на њиховом плану. Другим речима, то је више као ултиматум ", рекао је Лавров.

Резултат свега тога је, како је рекао, несарадња.

"То се није десило не због тога што ми нисмо желели, већ зато што Америка није показала никакву спремност за договор који би био у инетересу обеју страна, веће је инсистирала да се њихов план следи без изузетка.

Одговарајући на питање да ли је Русија задовољна исходом преговора око носача хеликоптера типа „Мистрал", руски шеф дипломатије да јесте јер је Москва, после пропасти договора, добила новац у име накнаде и „да нема љутњи".

"Ми смо задовољни како је све решено. Немамо никаквих скривених мотива", рекао је Лавров, додајући да је Русија тражила свој новац назад и да га је добила.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут