Одбојкашице Србије у полуфиналу првенства Европе

02-10-2015 12:45:10 | | / vostok.rs |

Четвртфинале Европског првенства за одбојкашице: Белгија – Србија 1:3 (25:19, 27:29, 11:25, 18:25). – У полуфиналу, у Ротердаму, против Русије, која брани титулу освојену на прошлом шампионату


Наше одбојкашице су се пласирале у полуфинале Европског првенства, где ће им противник бити Рускиње, које бране титулу европског шампиона. У четвртфиналу, у Антверпену, Србија је савладала домаћина Белгију с 3:1 (19:25, 29:27, 25:11, 25:18) и тако јој се и одужиле за пораз у мечу за треће место на прошлом шампионату Старог континента.

Почетак није био добар. Белгијанке су повеле с 3:1, а потом, када су наше изједначиле, поново су одмакле. И Терзић је затражио предах када смо губили с 13:8. Доста поена су однеле наше грешке, а домаће играчице су одлично играле у одбрани и стигле чак до 20:12. На 23:18 белгијски селектор је затражио прекид да посаветује своје играчице, које су изгубиле три поена узастопно. Ипак, њихова предност је била превелика да би преокрет био могућ, па је први сет припао домаћину с 25:19.

Други сет је почео много боље. Прва четири поена су припала нашим одбојкашицама, па је белгијски селектор покушао да им пресече руку узевши тајм аут. И наум му је успео. Наше су погрешиле, али већ у следећем нападу је Бранкица Михајловић освојила поен, први на овој утакмици (5:1), а одмах потом и други (6:1). То као да је успавало наше, па су се Белгијанке разиграле и – повеле (7:6)!? На срећу, потом су начиниле и грешку на сервису, прву у овом окршају, па је дошло до изједначења, а на први обавезни предах се отишло, ипак, с нашом предношћу (8:7).

После 8:8 наше су одмакле на 11:8 и Белгија је поново затражила предах. И овог пута јој се то исплатило. На срећу, опет, само накратко, јер је наш тим повећао предност на 15:11 и на други обавезни одмор се отишло са 16:12 за наше.

И све је ишло добро до 18:14, а онда су се Белгијанке примакле на 18:17, а после велике борбе и изједначиле (21:21). Али, наше одбојкашице ниједног тренутка нису препустиле вођство супарницама. Последњи поен у овом неизвесном сету освојила је наш дизач Маја Огњеновић. Судије су досудиле аут после њеног смеча, али, на срећу, снимак је показао да је лопта пала на линију и муке су нам престале (29:27)!

У трећем сету су наше после 2:2 почеле да скупљају поене и на први предах се отишло с њиховом предношћу од 8:3. А то се после повећало на 12:5. Наше играчице су се разиграле и Белгијанке су морале у мишју рупу (22:8). Одатле до добијеног сета није било далеко (25:11).

Белгијанке више нису имале шта да изгубе и у четврти сет су ушле на све или ништа. Повеле су с 4:0, па је наше селектор затражио тајм аут. И, уз нешто среће, њихова серија је прекинута, али су им наше потом поклониле поене, па је домаћин повећао на 6:1, а други поен нам је такође дошао као поклон (6:2), а на 6:3 су наше играчице смањиле из блока што је дало наду да могу да се врате у игру. Али, улоге у овом сету су се потпуно промениле у односу на претходни – Белгија је повела с 9:3. Међутим, наше се нису мириле с тим, па су смањиле на 10:9. Убрзо су и изједначиле (12:12), па повеле (14:13), а затим и стекле лепу предност (16:13).

Белгијанке су постале несигурне и наше преимућство се повећало на 20:14. Наше су мало застале и врло брзо је противник озбиљно запретио (21:18). Али, претњу није могао и да оствари, јер су се наше одбојкашице пренуле на време и врло брзо прошле кроз циљ.

Дворана: Мерксем. Гледалаца: 5.000. Судије: Гоп (Француска) и Чезаре (Италија).

БЕЛГИЈА: Бибаув, Дирикс, (Куртоа), Хејрман, Лејс, Гробелна, Елбрехт, Ван Хеке, Вандестене, Чанчи, Ван Гестел, Ван де Вивер, Рујсхерт, Катри. Селектор: Ван де Брук.

СРБИЈА: Живковић, М. Поповић, Малешевић, Михајловић, Огњеновић, Вељковић, Николић, Бјелица, Стевановић, Рашић, (С. Поповић), (Ћебић), Бошковић, Буша. Селектор: Терзић.

И. Ц.