Повлачење лаког наоружања у Украјини у суботу, избори одложени

03-10-2015 08:58:57 | | / vostok.rs |

Лидери Нормандијске четворке, Русијe, Францускe, Немачкe и Украјинe, очекују да ће повлачење лаког наоружања, калибра испод 100 милиметара, почети у суботу у источној Украјини, изјавио је француски председник Франсоа Оланд. Председник Украјине Петро Порoшенко рекао да осећа "опрезан оптимизам" након разговора.


Разговарали смо о сигурносним питањима на истоку Украјине, тако да повлачење лаког наоружања може почети сутра ујутро, рекао је Франсоа Оланд, после самита о решавању сукоба у Украјини, одржаном у Паризу, преноси Танјуг.

Лидери четворке су постигли споразум да Донбас добије специјалан статус, дан после одржавања избора. Оланд је рекао да ће тај статус прво бити привремен, а затим трајан.

Немачка канцеларка Ангела Меркел је рекла да ниједна од страна није у потпуности применила одредбе споразума Минск 2.

"Ситуација у Дебалцеву подрива процес, јер тамо још увек нема повлачења ни тешког наоружања. Ипак, постоји напредак, стране су се састале на пола пута", оценила је Меркелова, преноси Тас.

У Паризу је договорено да се министри спољних послова Нормандијске четворке састану у новембру, како би разговарали о напретку у примени постигутих споразума. Оланд је оценио да је "Нормандијски формат" исправан формат, који омогућава да се крене напред у смиривању украјинске кризе, преноси Тас.

Оланд је рекао да ће локални избори у Украјини, планирани за октобар, бити одложени за следећу годину. Побуњеници на истоку планирају изборе, одвојене од остатка Украјине, па су избори планирани за 25. октобар одложени, како не би били спорни.

Француски председник је најаву сепаратиста да одрже изборе у другом термину оценио као кршење мировног споразума, додајући да избори морају бити одржани у складу са украјинским изборним законом, преносе агенције.

Оланд и Меркелова су навели да су лидери четворке одлучили да се усвоји нови изборни закон у Украјини, како би избори могли да буду одржани 90 дана после предвиђеног датума.

Председник Украјине Петро Порoшенко рекао је да осећа "опрезан оптимизам" након разговора са лидерима Русије, Француске и Немачке. Истакао је да би сукоб могао да буде окончан тек када "и последњи део украјинске територије буде ослобођен", пренeла је укрaјинска новинска агенција.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут