Камерон: Руски авио-удари помажу касапину Асаду и само погоршавају ситуацију у Сирији

04-10-2015 08:47:00 | | / vostok.rs |


Британски премијер Дејвид Камерон оценио је да су руске снаге погоршале ситуацију у Сирији, наводећи да Русија подржава касапина Башара Асада ваздушним нападима, чији циљ често нису борци Исламске државе у тој земљи.

Камерон је рекао да су руске снаге „погоршале ситуацију“ настављајући ваздушну кампању против упоришта Исламске државе већ четврти дан.

Његови коментари уследили су пошто је британски министар одбране, Мајкл Фалон, саопштио да је обавештајна служба те земље установила да је само један од 20 ваздушних напада Русије погодио центре ИД, пренео је AFP.

„Потпуно је јасно да Русија не прави разлику између Исламске државе и легитимних сиријских опозиционих група и, као резултат, она заправо подржава касапина Асада, помаже му и погоршава ситуацију“, рекао је Камерон.

„(Русију) због оног што је учинила критикује цео арапски свет и мислим да има право“, додао је Камерон.

„Треба да искористимо овај тренутак да покушамо да погурамо свеобухватни план политичке транзиције... јер је то начин да се успостави мир у региону“, оценио је британски премијер.

Раније данас, Фалон је изјавио: „Наши докази указују да они бацају муницију без навођења на цивилна подручја, убијајући цивиле и да је бацају на снаге Слободне сиријске армије које се боре против сиријског председника Башара ал Асада“, рекао је Фалон у интервјуу за британски дневни лист „Сан“.

Камерон изјавио је да постоје снажни разлози да се Британија, која је до сад учествовала само у операцијама против ИД у Ираку, укључи у ваздушне ударе коалиционих снага у Сирији, али да жели да се увери да има довољну подршку у парламенту за усвајање тог предлога.

И Фалон је казао да акције руског председника Владимира Путина компликују ситуацију у Сирији, али да је британска влада остварила напредак у убеђивању опозиционе Лабуристичке партије да подржи нападе у Сирији.

Било би морално погрешно то не урадити, истакао је Фалон.

„Не можемо да препустимо француским, аустралијским и америчким авионима да чувају наше британске улице безбедним“, додао је Фалон.

Читајте више наРуски ваздушни напади у Сирији - из минута у минут