Нордијске државе се препуцавају због избеглица

04-10-2015 09:02:14 | | / vostok.rs |


Норвешка премијерка Ерна Солберг изјавила је да страхује за шенгенску зону и позвала нордијске државе да, у светлу избегличке кризе, ојачају своје спољне границе.

„Изазов за нордијски регион није унутрашњи, већ чињеница да су спољне границе шенгена разбијене“, рекла је Солбергoва.

„Сада морамо да се постарамо да спољне границе функционишу"“, додала је она док се Европа бори са најтежом избегличком кризом од Другог светског рата.

Шенген, који омогућава грађанима 26 држава, укључујући Норвешку која није чланица Европске уније, да путују без пасоша, попушта под приливом избеглица, а Немачка, Аустрија и Словачка поново су увеле контроле на граници, навео је АФП.

Солбергова, чија је Конзервативна партија у коалицији са антимиграционом Партијом прогреса, говорила је након заједничког састанка са колегама из нордијских држава, чији је домаћин била Данска.

Норвешка контролише спољну границу ЕУ са Русијом, коју је до сад ове године прешло више од 250 избеглица из Сирије.

Шведски премијер из редова социјалдемократа Стефан Левен изјавио је да азил треба да буде дат свима који имају право на њега, док други, који то право немају, треба да буду враћени назад.

Њихов дански колега Ларс Локе Расмусен, либерал, сматра да они којима заштита није потребна треба да буду враћени, што пре.

Криза је изазвала неслагања међу нордијским државама, где је Стокхолм критиковао Копенхаген што је пропустио неке избеглице у Шведску да поднесу захтев за азил.

Финска је критиковала Шведску јер је исто урадила, допуштајући групи, већином ирачких избеглица, да пређе границу.