Асад: Само Сиријци могу да одлуче

05-10-2015 10:38:11 | | / vostok.rs |


Председник Сирије Башар ел Асад изјавио је да само Сиријци могу да одлучују о промени политичког система и лидера у земљи, као и да је успешна сарадња Сирије, Русије, Ирана и Ирака сачувала регион од уништења.

„Дискусија о сиријском политичком систему или званичницима је унутрашња ствар Сирије“, наводи се на твитер налогу сиријског председништва.

Асад je изјавио да је успех руске војне интервенције у грађанском рату у његовој земљи кључан за цео Блиски исток.

„Савез Русије, Сирије, Ирака и Ирана мора да успе, иначе ће цео регион бити уништен“, истакао је Асад у интервјуу који је објавила иранска државна телевизија.

„Шансе да ова коалиција успе су велике и нимало безначајне“, додао је Асад, према изводима интервјуа објављеним на Твитеру, упозоривши да ће цена коју ће платити сиријски савезници „сигурно бити висока“.

Сиријски лидер нагласио је да улога Москве у националном помирењу не може бити прецењена.

„Када као Сиријци постигнемо консензус на конференцији у Москви, свака друга конференција, или било који други дијалог, биће у обавеза према консензусу достигнутом у Москви. То је разлог због ког смо рекли да је Москва 3 од суштинског значаја за успех Женеве 3“, рекао је Асад у интервјуу за телевизију „Кхабар“.

Зараћене стране у Сирији двапут су се састале током последње три године уз подршку УН у Женеви и двапут у руској престоници, али нису успеле да постигну решење за окончање насиља у ком је убијено више од 250.000 људи.

Асад је додао да Русија никада није покушала нешто да наметне Сирији, посебно у вези са текућом кризом у земљи.

Асад је позвао западне земље, које заједно са савезницима из Персијског залива изводе ваздушне нападе на Исламску државу у Сирији од септембра 2014. године, да удруже снаге у борби против екстремизма, пренео је АФП.

„Ако те земље удруже снаге у борби против терориста, на озбиљан и искрен начин, макар само престајући да их подржавају, много брже ћемо доћи до резултата“, рекао је Асад.

Сиријски председник је поводом позива да напусти власт рекао да неће оклевати уколико је то решење.

Асад је оценио и да напади коалиције предвођене Америком, који трају већ годину дана, нису успели да зауставе напредовање Исламске државе.

„Нисам видео резултате. Видим чак супротне резултате (онима које је коалиција намеравала да постигне). Тероризам се географски проширио, а број регрутованих у терористичке групе је повећан“, рекао је он.

Асад је поручио и да је рат „црна страница у историји Сирије“, али је нагласио да чланице ЕУ треба да преузму одговорност за прилив избеглица, јер је Унија подржавала побуњеничке групе.

Асадови међународни противници наводе да било какво политичко решење четворогодишњег грађанског рата у Сирији мора укључивати његов одлазак са власти.

Неке од држава Запада ублажиле су свој став, па сада наводе да би Асад могао да остане на челу Сирије током периода транзиције.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут