Меркелова: Неприхватљив став Ирана према Израелу

05-10-2015 10:45:15 | | / vostok.rs |


Наставак иранског непријатељства према Израелу и чести позиви на уништење јеврејске државе су неприхватљиви и Техеран мора да измени свој став, изјавила је немачка канцеларка Ангела Меркел за енглески сајт израелског дневника „Једиот ахронота“, поводом обележавања пет деценија дипломатских односа.

„Иран мора да измени свој неприхватљив став према Израелу. Надам се да ће једног дана политичари на власти у Техерану доћи до таквог закључка. До тада ја сматрам дужношћу немачке Владе да увек изнова понавља тај захтев“, изјавила је Ангела Меркел.

Меркелова је признала да нуклеарни споразум између великих сила и Ирана, потписан у јулу, о ограничењу атомског програма те земље није перфектан и да она разуме позицију Израела у односу на тај документ. Међутим, додала је она, спремни су механизми за поновно увођење оштрих санкција ако Иран буде кршио услове споразума.

Немачка је једна од шест великих сила које су потписале споразум са Техераном.

„Свесна сам израелске осетљивости на ту тему и недостатак вере у Иран. На крају крајева, Израелу се директно прети — али за све нас, слободан свет, Иран представља претњу јер се наоружава нуклеарним оружјем“, рекла је она.

„Нисмо апсолутно сигурни да ће Иран заиста поћи путем транспарентности. У случају да се Иран не буде придржавао својих обавеза, споразум нам омогућава да поново уведемо санкције“, нагласила је немачка канцеларка.

Она је такође рекла да Холокауст баца сенку на односе између Немачке и Израела, и да она осећа личну одговорност према јеврејској држави, као и да улаже сопствене напоре у одржавање добрих односа између Берлина и Јерусалима.

„Безбедност Израела је била и јесте врло важна ствар за сваког немачког канцелара — и тако ће бити и у будућности“, рекла је она, додавши да та изјава мора да се схвати на врло свеобухватан начин, а да је често сведена на војни аспект, али да алудира на потпуну, фундаменталну посвећеност безбедности Израела.

„Ми сигурно нисмо неутрални“, истакла је она, додавши да је Холокауст као „систематски покушај да се униште Јевреји јединствен злочин“ и да је неприхватљиво свако поређење израелске политике према Палестинцима с одлучношћу нациста да искорене јеврејски народ.

У исто време је ставила до знања да се њена земља и Влада израелског премијера Бењамина Нетанјахуа можда не слажу у погледу на израелско-палестински сукоб, али да се немачко-израелски односи и даље развијају и да је Израел једина демократија на Блиском истоку.

Она је оценила да је то кључна тачка, чак и поред неслагања двеју земаља у односу на ширење јеврејских насеља на окупираним територијама.

Меркелова ће бити домаћин Нетанјахуу и неколицини израелских министара следеће недеље у Берлину у оквиру годишњих консултација иницираних 2008. године да се побољашају везе и осигура дијалог.