Американци су знали координате болнице у Кундузу

05-10-2015 05:31:22 | | / vostok.rs |


Ратно ваздухоипловств САД је бомбардовало болницу у авганистанском граду Кундузу, без обзиура на координате које им је дала коалиција ради спречавања могућих напада, наводи се у коментару званичне представнице МСП-а Русије Марије Захарове.

„Недоумице изазива чињеница да је напад био изведен, без обзира на тачне координате болнице које су пружиле снаге међународне коалиције ради спречавања могућих напада. Према изјави међународне организације, у тренутку напада у болници није било милитаната екстремистичких организација“, наводи се у коментару званичне представнице МСП-а Русије Марије Захарове.

Русија тражи хитну истрагу и кажњавање криваца за ваздушне ударе америчке авијације на болницу у авганистанском Кундузу, изјавила је Марија Захарова.

„Треба рећи да то свакако није први случај да у Авганистану, због неселективне употребе оружја Американаца, гину цивили. Оштро осуђујемо ваздушне нападе на цивилне објекте. Тражимо хитну објективну истрагу догађаја и кажњавање криваца за трагедију“, каже се у документу.

Ујутро 3. октобра услед удара америчке авијације у граду Кундуз на северу Авганистана, срушена је болница међународне организације „Лекари без граница“, у којој се у тренутку бомбардовања налазило више од 100 пацијената и 80 лекара. Напад је однео животе више од 20 сарадника болнице и пацијената, док је још око 40 особа рањено.