Случај Шешељ, судија Нијанг уместо Хархофа

31-10-2013 09:37:00 | | / mojenovosti.com |

Судско веће Хашког трибунала одобрило је крајем августа захтев лидера Српске радикалне странке за изузеће судије Хархофа због сумње у његову непристрасност. Хархоф је на адресе 56 пријатеља и сарадника упутио писмо у којем је оценио да су ослобађајуће пресуде хрватском генералу Анту Готовини, бившем начелнику Генералштаба ВЈ Момчилу Перишићу и бившем шефу Службе државне безбедности Србије Јовици Станишићу плод политички мотивисаног притиска председника суда Теодора Мерона на колеге.

У поднеску од 9. јула, Шешељ је навео да је јасно да судија Хархоф робује предрасудама да су Срби учесници у удруженом злочиначком подухвату, а несрби žртве.

Лидер радикала оценио је и да је Хархоф "склон да осуди по сваку цену", као и да "осуђује по аутоматизму".

Vojislav Seselj.jpg

Судско веће је, у одлуци коју су потписали судије Молото и Хил, док је судија Лиу Дакун приложио издвојено мишљење, закључило да писмо Хархофа побија претпоставку непристрасности.

Судије су оцениле да би сваки разумни појединац, адекватно обавештен и упознат са писмом Хархофа, веровао да је он наклоњен изрицању осуђујућих пресуда, а да се то односи и на случај Шешељ.

Дански судија је био члан расправног већа које је од 2007. до марта ове године Шешељу судило по оптужници за злочине над Хрватима и муслиманима у Хрватској, БиХ и Војводини од 1991. до 1993. године.

Вршилац дужности председника Трибунала, судија Кармел Ађијус, именовао је сенегалског судију Нијанга као члана судског већа у процесу против Шешеља, наведено је у саопштењу Трибунала.

Ађијус је изразио мишељење и да би Судско веће требало да се консултује са Шешељем о томе да ли да саслушања буду поновљена или да се поступак настави с новопостављеним судијом.

Шешељ се добровољно предао Трибуналу у фебруару 2003. године и од тада је у притворској јединици тог суда у Схевенингену. Приликом првог појављивања пред Судским већем изјаснио се да није крив ни по једној тачки оптужнице.

Одвојено од оптужби за злочине против човечности и кршење закона и обичаја ратовања, Шешељ је у два наврата правоснажно осуђен због непоштовања суда, на 15 и 18 месеци затвора, а трећи пут пред првостепеним већем на две године.

Додатак аутора:



31.10.2013.

ОДЛУКА вршиоца дужности председника хашког „суда“ у предмету Војислав Шешељ:

Вршилац дужности председника судс такође је изразио мишљење да је Претресно веће треба да се консултује са оптуженим о томе да ли ће се обновити претрес у случају или наставити поступак са новоизабраним судијом, као што је то предвиђено у правило 15 бис(Д).

У одлуци се наводи да поред тога што је претрес на крају, да је на Претресном већеу да одлући да ли ће се или не суђење наставити.