Захарова: Има основа за сарадњу са САД против ИД Опширније: http://rs.sputniknews.com/rusija/20151008/1100137497.html#ixzz3o3Lq6xKb

09-10-2015 09:21:01 | | / vostok.rs |


Москва сматра да постоје предуслови за заједничко деловање Русије и коалиције коју предводе САД, изјавила је званична представница Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

Према њеним речима, оно што се догађа у стварности показује колику опасност носи Исламска држава, а тога су свесне све земље, и партнери Русије и учесници коалиције на челу са САД.

„Све то ствара предуслове да се, пошто су схваћене размере претње, пређе на колективне, истински ефикасне акције. Ми смо за то отворени. Немамо никакве ограде ка заједничком деловању“, рекла је Захарова и нагласила да је једини услов за то поштовање међународног права.

Захарова је додала да Москва примећује позитивну динамику у контактима Русије и САД у вези с операцијом у Сирији. „Желим да подсетим све да пре свега три или четири недеље тих контаката с америчким колегама једноставно није било. Сада су они покренути на линији министарства одбране“, навела је Захарова.

Москва, како је нагласила Захарова, позива да се више не замрзавају контакти Русије и САД, посебно у кризним ситуацијама.

„Апсолутно јасно и једнозначно смо говорили да је затварање канала веза, посебно у вези са питањима која се тичу кризе и њеног решавања, једноставно деструктивна позиција, јер сви ти канали и с америчким колегама, и не само са њима, нису били успостављени како бисмо размењивали новогодишње честитке. Сви ти канали су створени како бисмо решавали најсложеније ситуације, посебно у кризним тренуцима“, рекла је она на конференцији за новинаре.

Захарова је додала да Москва сматра да је потребно деловати уз коришћење свих могућности за координацију, посебно у моменту када се у свету реално појавила шанса да се заиста победи Исламска држава или да се, у крајњој мери, умање њено јачање и утицај.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут