Руски авион-шпијун у борби против ИД

09-10-2015 10:10:23 | | / vostok.rs |


Важан чинилац муњевитог успеха борбене авијације Русије у Сирији постали су електронски шпијуни — системи за радио-електронско обавештавање, пише „Нешенел интерест“.

Лист сматра да од самог почетка борбених дејстава у Сирији извиђање обављају авиони-шпијуни и друга средства за прикупљање обавештајних података, који проналазе циљеве и коригују авионске ударе.

„Иако Москва није именовала носиоца обавештајне апаратуре, на друштвеним мрежама појавили су се снимци руских извиђачких авиона ’иљушин-20М‘ над бојним пољем“, пише „Нешенел интерест“.

Још пре него што је руска авијација извела прве нападе, независни новинар Дејвид Ценчиоти навео је на свом блогу да су, поред 28 борбених авиона, руске Војно-ваздушне снаге пребациле у Сирију најмање један авион за извиђање Ил-20.

„Чак и ако сателитским надгледањем досад није уочено његово присуство на аеродрому у близини Латакије, према сведочењима једног од наших извора, шпијунски авион Ил-20 већ је стигао у Сирију ради подршке руској авијацији“, пише Ценчиоти.

Ил-20 је платформа за радио-електронско обавештавање. Опремљен је антенском решетком, инфрацрвеним скенером и оптичким сензорима у режиму реалног времена. Ова летелица је главни обавештајни авион Оружаних снага Русије“, наведено је у чланку.

„Ипак авиони-шпијуни нису једина обавештајна средства која је Русија упутила у Сирију. Почетком октобра низ руских медија саопштио је да је ради помоћи Сирији тамо упућен брод ’Василиј Татишчев‘“, пише лист и додаје да је овај брод намењен за пресретање радио-разговора и добијање других информација методом радио-електронског обавештавања.

„Нешенел интерест“ сматра да ће у најближој будућности руски системи радио-електронског обавештавања, без сваке сумње, бити веома активно коришћени у сиријском сукобу.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут