Шешељ саопштио о тајним клаузулама уговора са Фијатом

09-10-2015 11:35:17 | | / vostok.rs |


Србска радикална странка обавештава јавност о штетности Уговора о заједничком инвестиционом улагању са Фијат групом, који су потписали Млађан Динкић у име Владе Републике Србије и Маркионе у име Фијата, по којем италијанској фирми припада 66,67 %, а Републици Србији 33,33% удела.

„Од 500 милиона евра кредита за изградњу нове фабрике у Крагујевцу, узетог од Европске банке, Република Србија је дала гаранцију за 169,5 милиона евра. Уговором и подстицајним планом друштво је стекло право на исплату од 10.000 евра за сваког запосленог, што је укупно више од 35 милиона евра из буџета Републике Србије. Поред овога, друштво има и низ других погодности, попут оне да им се из буџета уплаћују доприноси који се плаћају за све запослене из бруто зарада и на терет послодавца (пензијско и здравствено осигурање, допринос за незапослене, као и порез на зараде), и то за период од десет година, као и да друштво добија помоћ за обуку запослених у вредности од 1.000 евра за сваког запосленог и ослобађање од плаћања пореза," рекао је др Војислав Шешељ и додао:

„Експертски тим Српске радикалне странке утврдио је да ово није никакав велики извозни посао, како се у јавности представља, већ је ово чисти извоз Италије, у транзиту преко Србије. Оваквим уговором подрива се економска моћ земље, а то је једно од најтежих кривичних дела".

Србска радикална странка захтева да се одмах покрене истрага и да се сви кривци за склапање овако штетног уговора изведу пред лице правде и казне строго у складу са законом, каже се у саопштењу СРС-а.