Европа спремна да укине санкције Русији

10-10-2015 11:23:19 | | / vostok.rs |


Након стабилизације ситуације у Донбасу ЕУ почиње да слаби санкције уведене одређеним гранама економије Русије 2014. године. Данас ЕУ укида санкције руским компонентама ракетног горива.

ЕУ је искључила из санкционог списка против Русије компоненте ракетног горива које се користи за реализацију космичког програма ЕУ и лансирање европских сателита.

Санкције су укинуте за хидразин и његове деривате. Хидразин се користи у ракетној техници, укључујући француске носаче ракета „ариан“ и руске „протоне“.

Саопшење о слабљењу санкција против Русије стигло је због поштовања примирја у Донбасу које је ступило на снагу 1. септембра. Крајем септембра је био потписан и споразум о повлачењу наоружања.

Према документу, са линије разграничења ће бити повучено наоружање калибра мањег од 100 милиметара и тенкови. Почетком октобра, ЛНР је почео са реализацијом договора, док ће средином октобра то урадити и ДНР.

Да би се постигао паритет у дијалогу са Кијевом, власти ДНР су одложиле локалне изборе за 2016. годину.

Након почетка стабилизације ситуације у Донбасу, европски политичари су почели да говоре о потреби да се побољшају односи са Русијом.

Међутим, Ангела Меркел и Дејвид Камерон пожурили су да изјаве да ће санкције против Русије остати на снази до потпуне реализације Минског споразума.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут