У МИНХЕНУ ПРОНАЂЕНО ОКО 1500 „ДЕГЕНЕРИСАНИХ“СЛИКА ВРЕДНИХ МИЛИЈАРДУ ЕВРА

04-11-2013 03:33:00 | | / mojenovosti.com |

У једном приватном стану у Минхену полиција је пронашла око 1500 слика које су у време нацистичке Немачке биле конфисковане од власнка као обрасци „дегенерисаног „ сликарства и од тада до данас су сматране за нестале, саопштава FOKUS.

Вредност колекције процењује се на милијарду евра, обзиром да она садржи и дела таквих великана као што су Пабло Пикасо, Анри Матис, Марк Шагал.

Поред њих, међу пронађеним сликама су и радови представника разних праваца модернизма као што су Емил Налде,Франц Марк,Макс Бекман,Паул Кле,Оскар Кокошка, Ернст Лудвиг Кирхнер и Макс Либерман.

Поред „дегенересиних „ слика, у коллецији су нађени и радови Алберта Дирера.

Деценијама скривана у тескобним и мрачним просторијама скромног стана

Око 1500 слика, дела, од нациста осуђених као „дегенрисано „ сликарство, деценијама је чамило у тескоби мрачних и прљавих просторија у минхенском рејону Швабинг (Schwabinger Wohmumg)

Стан са овим целокупним уметничким богатством припада 80-годишњем Корнелиусу Гурлиту (Cormelius Gurlitt) сину некада чувеног арт-дилера Хилдебранда Гурлита (Hildebrand Gurlitt).

Како се испоставило,Гурлит је властима постао сумњив 2010. кад су једном приликом док се враћао из Швајцарске царинске власти нашле код њега огромну суму новца.

То је подстакло полицију да изврши претрес у Гурлитовом стану 2011. г. и том приликом су пронађене све те „дегенерисане“ слике које су му тада одузете.Полиција је све досад ту информацију држала у тајности.

Гурлит, који се ни по чему није одликовао да би привукао пажњу јавности,оптужен је због избегавања плаћања пореза.

Претпоставља се да је он распродавао слику по слику из те те богате колекције и од тога добро живео.

Потмоци бивших власника одузетих слика траже своја права

Чим је информација о Гурлитовом „закопаном „ благу обелодањена, почели су да се јављају потомци власника којима су нацисити конфисковали „дегенерсане „ слике тражећи своја права.

Све до данас се сматрало да су те слике уништене, пошто је Хилдебранд Гурлит тврдио да је колекција изгорела за време савезничког бомбрадовања Дрездена 1945.г.

За време Трећег Рајха Хилдебранд Гурлит је био уклоњен са дужности директора музеја због свог делимичног јеврејског порекла.Али то није сметало нацистима да му и даље продају слике модерних аутора са Запада.

После Другог светског рата он се хвалио како је помагао колекционарима Јеврејима да побегну из нацистичке Немачке.