Руске крстареће ракете шокирале војне стручњаке

10-10-2015 11:40:57 | | / vostok.rs |


Крстареће ракете које је употребила Каспијска флота Ратне морнарице Русије за нападе на позиције Исламске државе изненадиле су војне експерте у читавом свету, преносе амерички медији.

Руске крстареће ракете којима је Пентагон доделио ознаку СС-Н-30 могу да се пореде са познатим „томахавцима“, пише „Дејли бист“.

Према информацијама овог листа, пре Ратне морнарице Русије, само САД и Велика Британија су могле да наносе ударе крстарећим ракетама на таквој даљини. У чланку су ове ракете назване „мега-ракетама“.

Саопштено је раније да су руске крстареће ракете узнемириле западне експерте. НАТО команда је констатовала „ескалацију руске војне активности, што забрињава“. Према речима шефа команде Ваздушно-космичких снага Северне Америке (НОРАД) адмирала Вилијама Гортнија, руска далека авијација је по квалитету боља од совјетске и пресретање ракета је много теже него што је пресретање совјетских стратешких бомбардера.

„Крстареће ракете су веома ефикасне. Веома је тешко заштитити се од њих и то је велики изазов за НОРАД“, изјавио адмирал Гортни, који је раније био амерички војни пилот.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут