Конструктивне консултације Русије и САД око Сирије

11-10-2015 12:24:53 | | / vostok.rs |


Министарство одбране Русије саопштило је да су консултације са Пентагоном око летова над Сиријом биле конструктивне.

Како се наводи, разговори специјалиста из руског Министарства одбране и Пентагона око безбедности летова над Сиријом су били професионални и конструктивни. Детаљно су анализирани сви предлози и руске и америчке стране који су били изложени на првој консултацији одржаној 1. октобра.

Из Министарства одбране наглашавају да је постигнут прогрес који се тиче договора око безбедности летова војне авијације при наношењу ваздушних удара по терористима у Сирији.

И америчко Министарство одбране је потврдило да су разговори били успешни, као и да је било речи о конкретним процедурама које се тичу безбедности.

Договорено је и да ће ускоро бити одржане још једне консултације експерата Русије и САД, али тачно време још увек није прецизирано.

Прве консултације одржане су 1. октобра на иницијативу Пентагона. Циљ ових разговора је да се избегне било која могућност конфронтације америчке и руске војске током наношења ваздушних удара по терористима у Сирији. Америка је припремила документ који је начелно руска страна подржала. У међувремену је и Русија послала Америци нацрт документа о акцијама на небу изнад Сирије, око чега ће вероватно бити речи на наредној консултацији.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут