НАСА открила планове за искрцавање на Марс

12-10-2015 08:02:43 | | / vostok.rs |


Америчка аеро–космичка агенција ове недеље је представила нови план за проучавање Марса из три фазе, чији резултат ће бити искрцавање човека средином 2030–их година на црвену планету.

„Сада се НАСА налази ближе него икад у историји слању астронаута на Марс. Откривамо додатне податке о нашим будућим летовима на Марс, тј. како намеравамо да фокусирамо све наше напоре на решавање овог задатка. У блиској будућности намеравам да разговарам о овим плановима са члановима Конгреса и са нашим међународним партнерима“, изјавио је Чарли Болден, чије речи цитира прес–служба НАСА.

Овај програм се састоји из три дела: „ослонца на Земљу“, „полигона за тестирање“ и „независности од Земље“. Прва фаза се тренутно реализује на МКС, где инжењери и астронаути раде на систему дугог боравка и живота у космосу који ће бити потребан за путовања на Марс.

Други део ће почети да се реализује у овој и у наредној деценији, када НАСА заврши израду брода „Орион“ у којем ће астронаути у почетку посећивати Месец и живети у његовој орбити неколико недеља или месеци у специјалном модулу.

У другој половини 2020–их и почетком 2030–их година НАСА, у сарадњи са међународним партнерима, почеће са трећом фазом, односно са припремама за искрцавање на Марс. У томе ће им помоћи искуство из две раније фазе, као и информације које сада и у будућности прикупљају ровери на црвеној планети.