Путин: Ми смо мирољубиви, али ћемо употребити силу у случају претње

12-10-2015 08:13:19 | | / vostok.rs |


Русија не претендује ни на какве додатне територије и нема намеру да улази у конфликт ни са ким, али је у случају претње њеној безбедности спремна да пружи отпор, рекао је Владимир Путин. У том случају он упозорава да би РФ могла да употреби високо–технолошко оружје.

„Спољна политика Русије је мирољубива без сваког преувеличавања. Ако погледате на политичку карту света, није тешко видети шта представља Русија и биће јасно да нам нису потребне туђе територије, нити туђа природна богатства — ми имамо свега довољно и није потребно да ратујемо и да се сукобљавамо са било ким“, рекао је Путин у интервјуу телевизији „Русија 1“.

Притом, шеф руске државе је нагласио да партнери Русије треба да знају да је Москва, у случају претње, спремна да примени високо–технолошко оружје ради осигурања своје безбедности.

Путин је навео да ће Оружане снаге Русије ускоро бити модернизоване са високо прецизним оружјем, као што је „калибар“ које се користи у Сирији. Ове ракете су део руске војске од 2012. године, а њихов домет је 1.500 км.

„То је наравно високо–технолошко оружје. Војска ће бити опремљена не само таквим ракетама, већ и копненом и авијационом техником. Читава руска војска ће бити модернизована овим новим генерацијама оружја“, нагласио је Путин.

„То није тајна. Сви наши партнери, у сваком случају на нивоу експерата, упознати су са тиме да Русија поседује такво оружје", додао је Путин.

Шеф руске државе је посебно подвукао да „Русија има вољу да га употреби“.

Руски председник је истакао и да Русија нема никакву намеру да поново створи империју, најважније јој је да заштити своју независност и суверенитет.

„Немамо никакву жељу да обновимо империју, да обновимо Совјетски Савез, али треба да заштитимо своју независност и суверенитет. Ми смо то радили и и даље ћемо то радити“, рекао је Путин.

Он је подсетио да је Русија показала добру вољу, признајући независност бивших република СССР–а, нагласивши да то није било праћено никаквим сукобима.

„То је била заједничка одлука. Међу заједничким одлукама главна је била одлука Русије“, рекао је Путин.

Путин искључио могућност копнене операције у Сирији

Говорећи о ситуацији у Сирији, Путин је искључио могућност коришћења Оружаних снага Русије у копненој операцији у тој земљи.



„То је искључено. Шта год да се деси ми то нећемо урадити и то знају наши сиријски пријатељи“, рекао је Путин.

Русија је вршила извиђања из космоса и из ваздуха, пре него што је почела операцију у Сирији, рекао је руски председник.

„Ми смо извршили прелиминарне радње — усредсредили смо на потребна места и у потребно време значајну количину средстава, снага и наоружања. Дуго времена смо вршили извиђања из космоса и ваздуха, упоређивали разне врсте података и специјалисти из Генералштаба су током координације са партнерима створили, као што знате, информациони центар у Багдаду“, рекао је Путин.

Русија је унапред упозорила партнере на операцију у Сирији, док Русију нико не упозорава на сличне операције.

„Ми смо раније упозорили наше партнере, и америчке партнере и многе друге наше партнере, посебно из земаља региона, о нашим намера и плановима. Неко говори да смо то урадили сувише касно, али желим да скренем пажњу да нас уопште нико никада није упозоравао приликом планирања операција сличног типа“, рекао је руски председник.

Рок извођења операција у Сирији, према његовим речима, биће ограничен офанзивном сиријске војске.

Он је рекао да није јасно зашто су САД одбиле да дају Русији податке о циљевимаИсламске државе у Сирији.

„Ми смо рекли — дајте нам циљеве. Они су одбили. Рекли су: ’Ми нећемо да сарађујемо на таквом нивоу‘. Није јасно зашто неће, ако они заиста боље знају ситуацију на терену од нас и ако желе да се боре против тероризма“, пита се руски лидер.

„За сада, нажалост, нисмо дошли до таквог нивоа заједничке сарадње“, додао је Путин.

Без обзира на то, руски војни званичници су послали својим колегама из Министарства одбране САД предлоге за борбу против терориста у Сирији.

„Наши специјалци су добили захтеве и предлоге од америчке стране, формирали су своје виђење овог заједничког рада и послали су га Пентагону“, појаснио је руски лидер.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут