Вацлав Клаус: За кризу криви Оланд, Јункер, Меркелова...

12-10-2015 09:21:21 | | / vostok.rs |


Избегличку кризу нису изазвали мигранти већ ЕУ, на првом месту Ангела Меркел, Жан-Клод Јункер, Франсоа Оланд и други, рекао је бивши председник Чешке Вацлав Клаус.

Вацлав Клаус, који учествује на форуму „Дијалог цивилизација“ на Родосу, рекао је и да се, док је слушао немачку канцеларку, „лупкао прстом по челу“.

„Најпре јасно желим да нагласим да данашњу избегличку кризу нису изазвали мигранти већ Европска унија. На првом месту госпођа Меркел и господа Гаук, Туск, Јункер, Оланд и други. Нећу да критикујем мигранте, иако см никад не бих емигрирао. Увек сам сматрао да треба да живим у својој земљи и покушам да учиним за њу нешто позитивно. Желим да разговарам о томе шта ми можемо да учинимо. Под ’ми‘, мислим на нас који живимо у Европи“, нагласио је Клаус у разговору за лист „Парламентњи листи“.

„То што ради госпођа Меркел, кад је у Европском парламенту рекла да позив мигрантима у Европу стално важи, бесмислено је“, закључио је Клаус, додајући да је сада настао највећи раскол у Европи између политичке елите и обичних људи.

Клаус је рекао и да је Запад понекад бесмислено ратовао против сиријског председника Башара ел Асада, сматрајући га већом претњом од Исламске државе, као и да је руски председник Владимир Путин рационално поступио кад је покренуо акцију у Сирији.

„То што он тиме жели да одврати пажњу света од Русије на нешто друго је посебна ствар. То ради сваки политичар на свету и нема разлога да то не ради и Путин. Надам се да ће покушај Русије да се избори с ИД довести до позитивног развоја ситуације. Међутим, не треба да будемо идеалисти и да мислимо да би то било решење кризе“, поручио је Клаус.

Упитан шта мисли о даљем развоју ЕУ, Клаус је рекао да „може доћи до хаоса и анархије“, али да се устеже да коментарише како се Европска унија понаша.

„Шта је то Европска унија? То је пар политичара у Бриселу, с њима повезане бирократе у бриселским институцијама и пар пробриселских домаћих политичких лидера“, закључио је Клаус.