Могеринијева: Са Асадом се мора разговарати

12-10-2015 03:50:09 | | / vostok.rs |


Окончање рата у Сирији захтева да сви политички фактори, укључујући и представнике режима Башара ел Асада, седну за исти сто, изјавила је висока представница ЕУ Федерика Могерини уочи јутрошњег састанка шефова дипломатија земаља–чланица Европске уније у Бриселу.

„Сви релевантни играчи треба да седну и разговарају“, рекла је Могеринијева новинарима и додала да ЕУ подржава напоре специјалног изасланика Уједињених нација Стефана де Мистуре да покрене политички дијалог између Асадовог режима и умерене опозиције.

Тај став је подржало неколико представника земаља–чланица ЕУ, који су уочи почетка састанка рекли да Асад не може бити дугорочно решење за Сирију, али да је неопходно разговарати са њим о формирању прелазне власти.

Упитана како оцењује руску војну интервенцију у Сирији, Могеринијева је рекла да је то компликовано питање на које се не може дати једностран одговор.

„Борба против такозване Исламске државе је нешто око чега сви можемо да се сложимо, али постоје и негативни аспекти, као што је улазак руских борбених авиона у турски ваздушни простор“, указала је она.

Висока представница је најавила да ће на састанку ванредно бити разматрана ситуација у Турској након терористичког напада у Анкари прошлог викенда у коме је страдало 97 људи.

„То показује да се ЕУ и Турска налазе пред заједничким изазовима и да нам треба заједничка платформа“, казала је Могеринијева.

Поред ситуација у Сирији и Турској, на дневном реду данашњег заседања министарског савета биће и стање у Либији и мигрантска криза.

Очекује се да ће министри подржати план о националном помирењу у Либији, који је претходних недеља био предмет интензивних преговора под покровитељством Уједињених нација.

Када је реч о мигрантској кризи Могеринијева је најавила да ће на данашњем састанку бити речи о формирању заједничке спољнополитичке платформе у оквиру припрема за самит ЕУ који је заказан за среду.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут