Русија „ослободила“ луку Владивосток

13-10-2015 09:05:39 | | / vostok.rs |


Данашњи дан је значајан за руски Далеки исток — ступио је на снагу Закон о слободној луци Владивосток.

Пореске повластице и административне олакшице које предвиђа статус слободне луке ће повећати конкурентност руског Приморског краја, чији је Владивосток административни центар.

Владивосток је имао „порто франко“ статус још у руској империји, зато се може рећи да се луци враћа њен историјски статус.

Површина слободне зоне (која укључује и луку у граду Находки) износи око 30 хиљада квадратних километара. На њеној територији живи око милион и по становника.

Резидентима Слободне луке Русија нуди бесплатну путну и инжењерску инфраструктуру, као и различите повластице, попут нулте стопе пореза на добит током пет година и убрзаног поступка повратка ПДВ извозницима. Уз то иде и бесцарински режим за увоз, извоз и чување робе, као и осмодневне визе које се добијају одмах на граничном прелазу.

По угледу на Азију

Шеф руског Министарства за развој Далеког истока Александар Галушка каже да је Русија искористила најбоља искуства азијских земаља и да су потенцијални резиденти већ припремили седам пројеката чија је укупна вредност око милијарду долара.

Током Источног економског форума који је одржан у Владивостоку у септембру, заменик председника Државног савета Кине Ван Јен рекао је да ће влада охрабрити домаће предузетнике да учествују у том пројекту.

„За Русију је развој Далеког истока један од приоритета. Тај систематски пројекат пружа нове могућности за кинеске бизнисмене. Пекинг је спреман да улаже у Слободну луку и територије убрзаног развоја у Приморском крају“, рекао је Ван Јен.

Економиста Владислав Гињко за Спутњик каже да пројекат Слободна лука Владивосток показује да су сви покушаји да се Русија изолује пропали и да Русија активно развија сарадњу на источном правцу.

„Све процедуре у оквиру слободне луке су максимално транспарентне, захтев се разматра у року до 15 дана. Осим тога, Русија има повољнији порески систем у односу на западне земље. Слободна лука поседује огроман развојни потенцијал, стога очекујемо да ће се БДП Приморског краја повећати најмање за 10 одсто“, каже Гињко Сергеј Хестанов, саветник у брокерској кући „Откритије“ (Откриће), каже да ће стварање слободне луке позитивно утицати на запосленост у овом удаљеном руском региону.

„Многа предузећа која су функционисала у совјетско доба током ’90-их су затворена или су драстично смањила производњу. У том смислу, стварање нових радних места је први задатак, који је можда важнији од пуњења локалног буџета. Пројекат је изузетно амбициозан и уколико буде чак и делимично успешан, подстицаће развој Далеког истока“, објашњава Хестанов.

Крајем прошле године председник Русије Владимир Путин предложио је да се Владивостоку додели статус Слободне луке. Али то је само почетак пројекта за развој Далеког истока. У догледној будућности, руска Влада ће размотрити нацрт закона, према ком ће све далекоисточне луке добити „порто франко“ статус.