Лавров: Америчко оружје стиже до терориста

13-10-2015 02:02:44 | | / vostok.rs |


Постоји сумња да оружје и муниција којим САД снабдевају сиријску умерену опозицију, стижу на крају до терориста, изјавио је руски министар иностраних послова Сергеј Лавров.

„Американци су недавно саопштили да су променили концепт подршке опозицији. Уместо обуке у камповима, они из ваздуха бацају оружје и муницију. Досад је бачено око 50 тона муниције. У чијим рукама ће све то завршити? Није ли вероватније да ће то наоружање завршити исто као и ’тојоте‘ које су американци наменили ’умереној опозицији‘, а сада их возе екстремисти ИД“, запитао се Лавров.

Говорећи о гранатирању руске амбасаде у Дамаску, Лавров је рекао да се напад третира као терористички акт. Он је истакао да ће кривци бити веома брзо пронађени и кажњени, као и да је напад осмишљен како би заплашио све оне који се боре против међународног тероризма. Он је додао да ће Русија сарађивати са Сиријом по питању проналаска криваца.

„Потврђено је да су две гранате пале на територију амбасаде, то ми је потврдио и наш амбасадор. Очигледно је да је у питању терористички напад, чији је циљ да заплаши све оне који се боре против тероризма“, рекао је Лавров.

Руски министар је такође изразио жаљење што Вашингтон уопште не координише борбу против тероризма са Москвом.

„Када смо започели борбу против терориста у Сирији, на позив председника Башара ел Асада, ми смо предложили нашим партнерима да координишемо кораке и договоримо се о циљевима и деловима земље који не треба да буду увучени у конфликт. Досад ниједан одговор на тај предлог нисмо добили, ни од САД, која предводи коалицију, ни од било које друге земље која се у тој коалицији налази“, рекао је Лавров.

Он је подвукао да је Русија спремна да отвори канале комуникације са свима, укључујући и хуманитарне агенција Уједињених нација, како би сви имали тачну слику дешавања у Сирији.

„Један је закључак — треба координисати наше кораке“, истакао је Лавров.

Шеф руске дипломатије додао је и да Русија рачуна да ће Запад, а пре свега САД, проследити информације које има, а тичу се умерене опозиције и Слободне сиријске армије.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут