Путин: Неумесне политичке спекулације о Северном току

15-10-2015 11:46:57 | | / vostok.rs |


Циљ пројекта „Северни ток 2“ није да се поједине земље лише транзитских могућности већ да се Европа обезбеди енергентима, изјавио је руски председник Владимир Путин. Он је истакао да су све политичке спекулације по том питању неумесне.

„Пројекат је намењен да се енергентима обезбеди европско тржиште, пре свега земаља северне Европе, имајући у виду да су и Норвешка и Велика Британија забележиле пад у производњи, али и пораст у потражњи енергената. Циљ пројекта уопште није да се поједине земље лише транзитних могућности — то су то искључиво политичке спекулације“, рекао је Путин.

Подсећања ради, споразум о заједничкој компанији која ће градити гасовод капацитета 55 милијарди кубика гаса годишње потписан је 4. септембра, а цев би требало да до Немачке прође кроз Балтичко море.

Руски председник се, говорећи на инвестиционом форуму „Русија зове 2015“, осврнуо и на тренутну економску ситуацију у Русији, рекавши да је врхунац кризе прошао и да се већ виде први знаци стабилизације. Он је истакао да ће пад одређених сегмената руске економије бити заустављен, као и да ће веома брзо бити успостављена позитивна динамика.

„Ми ћемо учинити све што је у нашој моћи како бисмо обезбедили макроекономску стабилност, како бисмо били спремни да моментално реагујемо на све што се дешава на међународном тржишту капитала“, рекао је он.

Путин је истакао да је Русија веома комфорна и перспективна земља за стране инвеститоре и подсетио да је и ове године забележен изузетно висок ниво инвестиција.

„Русија спроводи флексибилну макроекономску политику, а наредни кораци које предузимају и Министарство финансија и Централна банка тичу се, између осталог, и смањења референтне каматне стопе која ће се директно одразити на кориснике кредита“, рекао је он.