Сечин: Нафтно тржиште регулишу САД

15-10-2015 12:37:55 | | / vostok.rs |


Регулисање светског нафтног тржишта сада не врши ОПЕК, већ САД. Ова земља ће одређивати развој нафтног тржишта у средњерочној перспективи, сматра председник „Росњефта“ Игор Сечин.

„Регулисање које су раније вршиле земље које улазе у организацију ОПЕК почело је да се активније врши на регионалном тржишту САД које је постало најважнији регулатор светских размера“, рекао је директор „Росњефта“ на форуму „Русија зове“ који је организовао „ВТБ-Капитол“.

По мишљењу Сечина, промена глобалног регулатора на светском тржишту нафте десило се услед открића налазишта гаса из шкриљаца, али и „услед тога што у САД постоји читав низ фактора који утичу на развој конкретног нафтног тржишта“.

У такве факторе улазе и финансијски извори, финансијски деривати, берзе, као и развој система нафтних и гасних цевовода, огромна количина конкурентних извођачких организација које раде у САД, сматра Сечин.

„У вези с тим, средњерочна перспектива светског нафтног тржишта ће се одређивати на тржишту у САД“, навео је Игор Сечин. Између осталог, тржиште ће се одређивати хеџирањем уговора о гасу из шкриљаца.