Медведев: Циљ операције у Сирији није да се заштити Асад

18-10-2015 07:50:47 | | / vostok.rs |


Операција Ваздушно-космичких снага коју Русија спроводи у Сирији није да би се заштитио њен председник Башар ел Асад, већ је директно усмерена против терориста, изјавио је премијер Русије Дмитриј Медведев.

Медведев је у интервјуу за телевизију „Русија 24“ одбацио оптужбе Русије да она у Сирији штити председника Асада.

„То апсолутно није тачно. О томе ко ће да руководи Сиријом треба да одлучује сиријски народ, који је мултинационалан и мултирелигиозан, што додатно компликује ситуацију. Међутим, то је ипак избор народа. Тренутно је ситуација да је легитимни председник Сирије Башар ел Асад“, рекао је Медведев.

Медведев се осврнуо на његов боравак у Сирији још у време пре грађанског рата.

„То је била нормална и савремена држава. Веома мирна држава где нису уништавани споменици, где је економија била стабилна. А сада ником није јасно шта се тамо све дешава“, додао је Медведев.

Руски премијер се осврнуо и на недавне Путинове речи, рекавши да Русија реализује своје интересе у Сирији, а то је борба против тероризма који све више прети да стигне до Русије. „Ако их не уништимо тамо, они ће доћи у Русију“, рекао је он.

Медведев је говорио и о недавној понуди Русије да он лично отпутује заједно са војном делегацијом у САД како би се разговарали о координацији борбе против терориста, што је Америка одбила. Он сматра да таква одлука нема везе са председником Америке лично, већ је у питању државни интерес.

„Сматрам да људски односи немају везе са овом одлуком САД, јер изнад свега стоје државни интереси“, рекао је он.

Ипак, Медведев сматра да је одговор САД на руску понуду у најмању руку чудан.

„Настао је веома озбиљан конфликт (у Сирији) и на њега морамо да реагујемо. Реакција америчке администрације је по том питању веома чудна. То што сви тренутно замерају Америци јесте да њена администрација допушта себи да буде слаба, неодлучна и некомпетентна. То је њихова ствар, али судећи по изјавама америчких чиновника, све то личи на истину“, закључио је руски премијер.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут