„Интерсепт“: 90 одсто жртава америчких дронова су цивили

18-10-2015 12:30:41 | | / vostok.rs |


Портал „Интерсепт“ објавио је тајне податке о антитерористичким операцијама САД у којима се наводи да су 90 одсто погинулих приликом ваздушних удара беспилотних летелица – случајне жртве.

Како се наводи, од преко 200 погинулих у ваздушним нападима у Авганистану у периоду од јануара 2012. године до фебруара 2013. свега 35 особа су биле мете, док су остали били цивили.

Портал „Интерсепт“ је ове податке добио од анонимног извора који је учествовао у тим операцијама.

Власти САД већ неколико година тврде да су ваздушни напади дроновима далеко ефективнији начни борбе него операције копнене војске. Истовремено, подаци показују да бомбардовањем позиција које нису прецизно истражене резултирају погибијом великог броја цивила.

„Интерсепт“ наводи да је главни разлог томе што беспилотне летелице морају да превале огроман пут како би анализирале тренутну ситуацију на терену, без могућности допуне горивом, што уједно значи да осматрање терена није константно. Као резултат, приликом опредељивања мета војна команда води се информацијама из непоузданих извора, укључујући и информацију локалног становништва.

Поред тога, већина циљева се опредељује путем мобилних телефона, односно преко сим картица. То значи да ако је потенцијална мета, на пример, оставила мобилни телефон у кући пријатеља или породице, то ће неизбежно довести до непредвидивих жртава, наводи „Интерсепт“.

За нападе беспилотним летелицама САД је утрошила велика средства, а ова врста оружја постало је омиљено у борби против терориста. Подаци, међутим, доводе у питање ефективност тог програма.

Такође, „Интерсепт“ истиче да САД спроводи веома тврду политику према бившим обавештајаца који објављују тајне информације у јавност, попут Едварда Сноудена, међутим поставља се питање ко би, да није њих, натерао Вашингтон да уопште започне истрагу смрти великог броја цивила који су били жртве напада њихових дронова?