Страх од новог таласа избеглица из Сирије

19-10-2015 09:43:33 | | / vostok.rs |


Немачка канцеларка Ангела Меркел и турски премијер Ахмет Давутоглу изразили су забринутост због ризика од покретања „новог таласа" избеглица из сиријског града Алепа.

Давутоглу је, на заједничкој конференцији за новинаре са Меркеловом која је у посети Истанбулу, рекао да је Турска спремна да сарађује са Немачком у спречавању илегалне миграције, али да криза не може да буде разрешена без решења сукоба у Сирији.

Он је похвалио „бољи приступ“ Европске уније по питању поделе терета избегличке кризе.

„Нажалост, Турску је међународна заједница оставила саму што се тиче поделе терета. Задовољни смо што сада постоји бољи приступ“, рекао је Давутоглу, похваливши немачку канцеларку што није „окренула главу“ том проблему, пренео је АФП.

„Сигурна зона“ на северу Сирије неопходна је да би се зауставио прилив избеглица, истакао је Давутоглу, пренела је агенција Ројтерс, напомињући да је то предлог Турске који међутим није привукао велику међународну пажњу.

Давутоглу је упозорио да због продубљивања сукоба код сиријског града Алепа између владиних снага, потпомогнутих руским ваздушним ударима, и екстремиста Исламске државе, постоји ризик од покретања новог таласа избеглица.

Он је рекао да Турска очекује убрзање процеса евроинтеграција, додајући да је на том пољу начињен напредак пошто држављанима Турске више нису потребне визе за путовање у земље Европске уније.

Меркелова је навела да је Немачка спремна да помогне Турској на путу ка ЕУ, пруживши подршку Анкари у замену за турску помоћ у заустављању прилива избеглица у Европу.

„Како можемо динамичније да организујемо процес приступања? Немачка је спремна да се ове године отвори поглавље 17 и да се изврше припреме за поглавља 23 и 24. О детаљима можемо да разговарамо“, казала је Меркелова.

Она је у четвртак упозорила европске лидере на самиту ЕУ у Бриселу да Европа не може да реши проблем избегличке кризе без помоћи Турске, која је „домаћин“ за више од два милиона сиријских избеглица.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут