Костић: Неће ми одређивати шта смем да кажем

19-10-2015 11:55:58 | | / vostok.rs |


Председник Српске академије наука и уметности (САНУ) Владимир Костић изјавио је да је важно да искаже мишљење и када оно није погодно колективном уму.

„Нећу да дозволим да ми неко одређује шта смем да кажем а шта не, и шта је јединствени корпус мишљења кога треба да се држим“, рекао је Костић за данашње Вечерње новости.

Поводом реакција на његову изјаву о Косову, Костић је поновио да је то његов лични став, а не став Академије, али је додао да није у реду да о његовим ставовима дискутују људи који нису ни чули у целини шта је рекао.

Он је рекао да неће да говори о томе да ли је патриота, а напоменуо је да је из Србије могао да оде „20 пута, за велики новац“ и да је одлучио да остане у Србији са својом децом и унуцима.

„Нека Србија сама одлучи коме ће да верује“, рекао је председник САНУ и додао да је новинарка којој је дао интервју била професионална и да га није испровоцирала.

Костић је раније изјавио да је Косово фактички и формално изгубљено за Србију и да је једина политичка мудрост како „са елементима достојанства“ напустити Косово.

Он је такође рекао да је савез са Русијом вештачка алтернатива и да „повраћајући треба да уђемо и у тај рај са Европском унијом“.

Председник Србије Томислав Николић рекао је да је Костић своје ставове изнео у тренутку када држава „води тешку борбу, упркос страховитим притисцима оних који промовишу независност Косова“.

Николић је позвао САНУ да се изјасни о Костићевом ставу, као и да ли после такве изјаве он може да остане председник Академије.

Премијер Србије Александар Вучић рекао је да не може да се сагласи са изјавом председника САНУ, али да свако има право на свој суд и мишљење и да он никога неће називати издајником.

„Лоше је време за такве изјаве у тренуцима када покушавамо да спречимо чланство Косова у Унеско“, рекао је Вучић.