Блер - Бушов пи-ар за војну операцију у Ираку

19-10-2015 01:15:13 | | / vostok.rs |


Сагласност о подршци америчке инвазије на Ирак је британска власт, предвођена тадашњим премијером Тонијем Блером, дала годину дана пре него што је операција војске САД уопште почела, показују најновији документи које је објавила Бела кућа.

Ову информацију објавио је британски лист „Дејли мејл“ добивши на увид меморандум који је тадашњи државни секретар Колин Пауел послао бившем америчком председнику Џорџу Бушу Млађем. У меморандуму се наводи да Лондон подржава планове САД упркос тадашњим позивима британског премијера да се пронађе дипломатски пут решења кризе у Ираку и обећавањима да ће се залагати против било какве војне операције.

Документ о подршци британске власти датиран је на 28. март 2002. године, а свега недељу дана касније одржан је састанак Буша и Блера на ранчу Крофорд у Тексасу.

У меморандуму се говорило да ће британски премијер пронаћи начин да убеди британску јавност да Садам Хусеин поседује оружје за масовно уништење, иако се касније испоставило да Ирак тако нешто није имао. Заузврат, Блер је од Вашингтона тражио да САД третира Лондон као равноправног партнера јер би то њему лично донело већу популарност у јавности.

Као резултат сусрета у Тексасу, свега неколико месеци касније, у Великој Британији објављен је досије под називом „45 минута до смрти“, у коме се потврђује да Хусеин може употребити оружје за масовно уништење, иако је након свргавања ирачког председника постало јасно да је тај досије фалсификат.

Ови документи показали су да је Блер де факто пристао да буде Бушов пи-ар како би придобио подршку јавности за војну операцију у Ираку.

Нови наводи о тајним договорима Блера и Буша могу да резултирају поновним отварањем истраге о околностима везаним за инвазију у Ираку у Великој Британији, током које је погинуло око пола милиона Ирачана и 179 британских војника.