Москва се извинила Паризу због грешке у вези с авионским инцидентом

20-10-2015 08:53:57 | | / vostok.rs |


Москва је дипломатским каналима пренела извињење Паризу због тога што је од француског амбасадора тражила објашњење у вези с инцидентом у француском ваздушном простору, рекла је представница Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.

Амбасадор Француске у Москви позван је у Министарство иностраних послова Русије да би разјаснио околности опасног приближавања војног авиона, за који се мислило да је француски, авиону у ком је била делегација руског парламента, на челу са Сергејом Наришкином.

Министарство иностраних послова Француске је саопштило да авион припада Швајцарској, што је касније потврдио и портпарол Федералног департмана Швајцарске за одбрану, цивилну безбедност и спорт Питер Миндер, објаснивши да је за швајцарску војну авијацију таква процедура стандардна.

„Чим смо добили ову информацију, ступили смо у везу с француском Амбасадом. У Министарство иностраних послова Русије позван је француски амбасадор и руска страна је од њега затражила објашњење. У том моменту француска страна, односно амбасадор, није имао информације о ономе што се догодило. Након тога, анализирајући догађај, француска страна је саопштила да није реч о Војном ваздухопловству Француске него о швајцарској војној авијацији. После тога је дипломатским каналима француској страни пренето извињење“, рекла је Захарова.

Министарство иностраних послова Русије се након тога обратило швајцарској страни. „Тражили смо, такође дипломатским каналима, одговарајуће информације како бисмо схватили шта се заправо догодило. Чекамо званични одговор од швајцарске стране“, додала је она.