Сукоб у Сирији показује квалитет руског наоружања

20-10-2015 10:02:02 | | / vostok.rs |


Операција руске војне авијације у Сирији свету је практично показала не само квалитет већ опробаног руског наоружања и војне технике него и нове врсте оружја које могу да промене војно-стратешки равнотежу у региону, изјавио је војни експерт Михаил Ходарјонок.

Он је такође оценио да ће оваква демонстрација озбиљно повећати привлачност руског наоружања иностраним купцима, коментаришући нови уговор Русије с Египтом вредан милијарду долара.

Било који оружани сукоб представља својеврстан „тренутак истине“ када је о квалитету наоружања и војној техници реч, наглашава Ходарјонок.

Једна је ствар, како објашњава, говорити о предностима оружја, а сасвим друга када дође до реалних борбених дејстава.

„Када говоримо о најупечатљивијим тренуцима примене руског наоружања у Сирији, неопходно је наравно, навести модернизоване јуришне авионе су-25СМР као средство авијационе подршке армији. Такође су се веома добро показали бомбардери су-24М, опремљени комплексом ’Хефест’ за нишањење и навигацију. Добре препоруке има и руска муниција, например авионске бомбе К500С које се наводе према подацима ГЛОНАСС (Глобални навигациони сателитски систем)“, рекао је Ходарјонок.

Посебно је истакао примену крстарећих ракета с морске базе у Каспијском мору“. Према речима експерта, на овај начин је Русија показала да има наоружање које може озбиљно да промени војно-политичку и војно-стратешку равнотежу снага у разним регионима света.

„Безусловно све ће то озбиљно повећати привлачност руског наоружања“, нагласио је стручњак. Још је, међутим, рано говорити о закључивању неких нових уговора о испоруци ових или оних врста наоружања јер такви разговори трају месецима и годинама, каже Ходарјонок.

Ипак, више нема сумње да ће на носаче хеликоптера „мистрал“, које је од Француске недавно купио Египат, бити постављено руско наоружање и војна техника, пре свега хеликоптери К-52 који су већ прилагођени управо овом типу брода, напомиње војни експерт.

„То је прилично велика вредност уговора (милијарду долара). Други су много мањи. На пример, Русија је Вијетнаму за последњих десет година испоручила 28 ловаца су-30МК2Б, 100 ракета типа Х-29, 100 противбродовских ракета Х-31, 100 противавионских ракета Х-31П, 300 ракета Р-73 и много друго. И, мада су то биле озбиљне суме, и уговори се закључују с многим другим земљама, ретко који од њих је достизао милијарду долара“, рекао је експерт.

Он је навео пример једног од највећих наручилаца руског наоружања и војне технике – Кине, која је за последњих 15 година од Русије купила наоружање и опрему у вредности од 25 милијарди долара.

„Укупни обим испорука наоружања Рособороноекспорта за последњих 15 година стално расте. Та сума је 2001. године била 3,3 милијарди долара, а 2014. године већ 13 милијарди долара. Русија заузима друго место по испорукама наоружања и војне технике у свету (после САД)“, нагласио је Ходарјонок.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут