Немачка: Нема нових услова за наставак евроинтеграција

20-10-2015 10:16:30 | | / vostok.rs |


Нема нових услова за наставак европских интеграција Србије нити захтева за признавања независног Косова, поручио је немачки амбасадор Аксел Дитман и нагалсио да Немачка подржава отварање поглавља 35 и 32 до краја ове године.

"Немачка подржава да следеће године буду отворена поглавља 23 и 24…Процес нормализације, процес приступања треба да иду паралелно", рекао је Дитман на конференцији "Приступни преговори и нормализација односа Београда и Приштине".

Он је подсетио да је прошле недеље било много контраверзних изјава, да су неке "изазвале узнемиреност", али да је добро што је премијер током викенда послао јасну поруку да Србија наставља европске интеграције и дијалог са Приштином.

"Процес присупања ЕУ је поставио врло важне временске одреднице, а сада из фазе припрема прелази се на фазу конкретних активности…Да бисмо отворили 35 поглавље припремили смо нацрт документа који је у складу са преговарачким оквиром", закључио је он

Директор Конард Аденауер фондације у Београду Нормерт Бекман Диркем рекао је, говорећи о дијалогу Београда и Приштине, да је дијалог најважнији политички инструмент који служи успостављању још веће стабилности на Балкану.

"Србија у овом региону игра знчајану и водећу улогу", рекао је Диркем.

Преговори Београда и Приштине, додао је, треба да остваре нормализацију за све који живе у том региону.

"Због тога је од великог значаја да се укључе сви акатери, а пре свега мислим на међународну заједницу. Бриселски споразум треба испунити животом, а сви уцесници у овом процесу треба да осете да се остварује напредак у нормализацији", казао је Диркем.