Омладинска школа ОДКБ у Београду

20-10-2015 06:00:07 | | / vostok.rs |

Током тродневних предавања студенти из Србије биће упознати са безбедносним савезом који предводи Русија


Прва омладинска школа Организације договора о колективној безбедности (ОДКБ), војнополитичког и безбедносног савеза који окупља Русију, Белорусију, Јерменију, Казахстан, Киргизију и Таџикистан, отворена је у Руском дому у Београду. Својеврсни семинар који ће, после дводневног рада у Београду, завршног трећег дана бити одржан у Руско-србском хуманитарном центру у Нишу, намењен је студентима, младим политиколозима.

Руски амбасадор у Београду Александар Чепурин, обраћајући се присутнима, рекао је да Русија цени што се Србија није прикључила санкцијама ЕУ против његове земље због кризе у Украјини, истичући задовољство развојем војне сарадње Москве и Београда.

– Србија сарађује са НАТО-ом, што је право неутралне земље, са наше стране због тога није било сумњи и примедби – рекао је Чепурин.

Он је рекао да да Руси Србе сматрају браћом и то браћом по оружју, објаснивши да није случајно за почетак Прве омладинске школе ОДКБ-а одређен 20. октобар, дан када су 1944. године јединице Црвене армије и НОВЈ ослободиле Београд.

Са предавања у Руском дому у Београду (Фото М. Галовић)

Народни посланик Милован Дрецун (СНС), шеф скупштинске делегације Србије при Парламентарној скупштини ОДКБ, рекао је да је још 2010. године иницирао парламентарну сарадњу са ОДКБ, али да тада то није наишло на одобравање Министарства спољних послова Србије. После избора 2012. године, нови министар спољних послова Иван Мркић дао је позитивно мишљење па је 2013. године, на седници Савета Парламентарне скупштине ОДКБ, Србија добила статус посматрача у оквиру активности законодавних органа, без учешћа у војним активностима.

– Као шефа делегације никада ме нико није питао да ли ће Србија постати члан ОДКБ, нема притисака, што је добра основа за сарадњу – истакао је Дрецун подсетивши да у УН исти статус имају НАТО и ОДКБ.

Полазницима школе ОДКБ-а обратили су се и амбасадор Белорусије Владимир Чушев, координатор Аналитичке асоцијације ОДКБ Игор Панарин и други. Разматрана је геополитичка ситуација у свету, посебно у светлу односа Русије и САД и њихових савезника. Било је речи о руској интервенцији у Сирији, а један од предавача је крстареће ракете „калибар”, испаљене са бродова у Каспијском мору на положаје Исламске државе у овој земљи, назвао „оружјем стабилности”, алудирајући на политичке али и превентивне ефекте које Русија очекује. Аплаузом присутних поздрављена је теза да САД у војном смислу треба да напусте Европу што би, по предавачима, требало да се повољно одрази на безбедност континента.

Ипак, како је речено, ОДКБ не бави се само војним питањима већ и другим безбедносним изазовима. Као илустрација тих других напора истакнута је стална акција „Канал”, сузбијање шверца наркотика из Авганистана, у којој су учествују и државе изван ОДКБ али, за сада, не и Србија.

М. Г.