Русија и САД спремне за разговор о спасилачким операцијама у Сирији

21-10-2015 09:48:54 | | / vostok.rs |


Русија и САД су спремне да разговарају о спасилачким операцијама у Сирији у случајевима обарања авиона, саопштио је Пентагон.

Претходно су министарства одбране Русије и САД потписала споразум о превенцији инцидената приликом летова авијације у оквиру војне операције у Сирији.

Портпарол Министарства одбране Русије Игор Конашенков рекао је да овај документ регулише акције авиона и беспилотних летелица у ваздушном простору Сирије. Поред тога, овим споразумом се дефинишу правила и ограничења како би се спречили било какви инциденти између руске и америчке авијације.

„Након ступања на снагу овог документа, биће оформљен канал целодневне оперативне комуникације који ће омогућити везу између војних команди Русије и САД, зарад пружања међусобне помоћи при евентуалним кризним ситуацијама“, рекао је Конашенков.

Споразум је постигнут, додао је портпарол руског Министарства, на иницијативу Русије и представља највиши ниво сарадње Русије и САД по питању борбе против тероризма. Такође, додао је, споразум представља искључиво војно-техничку сарадњу две земље и не утиче на принцпијелну позицију Русије, чија војска у Сирији спроводи операцију на позив сиријски власти, за разлику од било којих других земаља који примењују силу без сиријске сагласности и без одлуке Савета безбедности САД, што се коси са међународним правом.

Са друге стране, из Пентагона су саопштили да је Америка обавестила своје партнере о споразуму који је постигнут са Русијом. „Ми смо се консултовали са нашим партнерима за време склапања споразума, тако да сви добро знају шта стоји у споразуму“, наводи се у саопштењу.

Нешто раније је Конашенков изразио забринутост да је у сиријском ваздушном простору забележен драстичан пораст присуства различитих летелица, што ствара велики ризик за безбедност летова руске авијације.

„Било је случајева када је на сиријском небу забележено чак 30 различитих летелица, што транспортних што борбених авиона, па чак и дронова“, рекао је он и додао да је руска авијација координисала своје планове са сиријском авијационом службом, док остали то нису учинили.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут